середа, 08 жовтня 2008 19:03

Жертв Голодомору згадують по 33 хвилини

У Новосанжарському навчально-виховному комплексі у вівторок стартувала громадська акція "33 хвилини", приурочена голодомору 1932–1933 років. Її підтримають села району.

— Ми проводимо її в першу чергу для дітей, — пояснює заступник голови Новосанжарської райради Андрій Любко. — Свідомість старших людей не так просто змінити. Тому збирати їх на цей мітинг і загострювати ситуацію не хотілося б.

Перед першим уроком учні шикуються на шкільному подвір"ї. На столі, накритому червоною скатертиною, ваза з колосками і сухими трояндами, свіча пам"яті. На тарілці лежить пів хлібини. Шість хлопців із 10-А класу тримають запалені свічки. Від вітру вони гаснуть. Юнаки знову запалюють їх один в одного, прикривають руками. Дівчата запнуті чорними хустками в червоних і синіх квітах.

— Сьогодні ми зібралися, аби вшанувати пам"ять невинно убієнних у 1932–1933 роках, — звертається до учнів Андрій Любко. — І в якійсь мірі дати відповідь на питання, чому сталося так, що коли наші землі давали урожай і годували всю Європу, в селах України люди вмирали від голоду.

Десятикласники Новосанжарського НВК і ближніх сіл — Клюсівки, Зачепилівки та Лелюхівки — зачитують по черзі імена односельців, які померли у часи Голодомору, свідчення очевидців. Декламують вірш Івана Курила із Зачепилівки:

— Лихі люди, лихі люди, що ж ви наробили? Край великий, край зелений голодом зморили. Плачуть діти голоднії. Батько лежить серед хати, вже не може встати. В другій хаті мати душить ще живу дитину, бо забрали лихі люди останню хлібину.

Завуч із виховної роботи читає молитву. На цьому лінійка завершується. Вона тривала символічних 33 хвилини.

— Адміністрація президента переборщує трохи, — каже Андрій Любко. — Про Голодомор треба говорити. А зараз це має більше форму не потреби, а примусу. Людина повинна такі речі робити за велінням серця. Хоча президент, мабуть, робить це з якихось стратегічних цілей.

Меморіальну громадську акцію "33 хвилини" започаткував Віктор Ющенко. У вересні вона стартувала по всій Україні. До райдержадміністрацій розіслали сценарії її проведення.

Вона має відбуватися на місці, пов"язаному із Голодомором. Учасники — діти, представники громадськості, свідки Голодомору — повинні тримати запалені свічки або лампадки. Має стояти стіл із хлібом та колосками на вишитому рушникові. Слово надають свідкам Голодомору, потім зачитують списки померлих від голоду. Рекомендується залучати представників духовенства й не запрошувати представників партійних організацій.

Доки чекала на автостанції в Нових Санжарах автобус до Полтави, почула розмову двох жінок років 70-ти із чоловіком віком за 60.

— Ющенко носиться з тим Голодомором, як дурак із писаною торбою, — обурюється він. — Уже його не вернеш, людей не піднімеш. А в мене пенсія 800 гривень. З них 700 іде на газ, електрику й лікарства. А на що мені їсти? Оце голодомор!

Зараз ви читаєте новину «Жертв Голодомору згадують по 33 хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути