Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 17:54

Вишку мобільного зв"язку поставили біля школи

Автор: фото: Сергій ЦИМБАЛ
  На центральній вулиці села Мокіївка Чорнухинського району місцеві жителі  (зліва направо) Микола Любас, Віктор Назаренко, Віктор Мірошніченко, Микола Надточій та Віктор Закатенко показують на сільську школу, яка стоїть за триста метрів від антени мобільно
На центральній вулиці села Мокіївка Чорнухинського району місцеві жителі (зліва направо) Микола Любас, Віктор Назаренко, Віктор Мірошніченко, Микола Надточій та Віктор Закатенко показують на сільську школу, яка стоїть за триста метрів від антени мобільно

У селі Мокіївка Чорнухинського району компанія "МТС" будує вишку. Конструкція стоїть за 300 м від школи та дитсадка. Селяни зібрали підписи, щоб припинити будівництво.

— У мене двоє малих дітей тепер під антеною тією вчитися будуть, — плаче жителька села 28-річна Валентина П"ятецька. — Спочатку хотіли встановити мобільну вишку на вулиці Уханя. Люди заметушилися, що буде прямо над їхніми головами. Та ще й електропідстанція поруч. Зібрали голоси, щоб устигнути подати на сесію сільської ради. Вимагали, щоб вишку не ставили. Депутати відкликали всі до одного голоси від дозволу. А потім її встановили біля школи. Електрики працювали від світанку до смеркання. Звели за місяць.

У селі є 72-метрова вишка компанії "Київcтар". Вона працює понад рік. Розташована за 80 м від крайньої хати.

У селі Мокіївка мешкає 437 чоловік. Зібрали близько 300 підписів проти встановлення вишки.

П"ятецька розповіла, що з початку року в селі померли 11 чоловік. Не народилося жодної дитини. Молодь із села виїжджає, бо вважає, що там небезпечно жити. Багато нових газифікованих будинків стоять пустими. Їх навіть не купують під дачі городяни, бо на під"їзді до села з дороги видно дві мобільні вишки. Через це вони Мокіївку обминають.

— Депутати голосів на дозвіл встановлення не відкликали, як кажуть у селі, — пояснює голова Мокіївської сільради Микола Ковбаса. — Просто змінили її місце розташування. Санітарні норми вимагають, щоб вишка була не нижчою 30 метрів. Мобільна вежа, яку будують, буде 54-метровою. Люди не розуміють, що чим ближче — тим краще. Бо якщо сигнал слабкий — мобільний телефон шукає його і дає сильніше випромінювання. Вишка "Київcтару" взагалі стоїть недалеко від моєї хати.

Компанія "Український мобільний зв"язок" (нині "МТС". — "ГПУ") заплатила селу 5 тис. грн. Ці гроші підуть на освітлення Мокіївки. Орендна плата за 4 сотки землі під вишкою становить 1,5 тис. грн на рік. Вони підуть на благоустрій.

Перш ніж встановити антену компанія "Український мобільний зв"язок" надала в Чорнухинську районну санепідемстанцію акт вибору земельної ділянки, санітарний паспорт, виданий Київською центральною санстанцією.

— Вишка мобільного зв"язку невеликої потужності, — пояснює головний лікар Чорнухинської районної санепідемстанції 46-річний Станіслав Сусловський. — Як вона впливає зможемо побачити через років 50. Тепер складно сказати.

Лікар-гігієніст лабораторії електромагнітних полів Полтавської обласної СЕС Олег Бут зауважує, що місце встановлення мобільного передавача визначається розрахунковим методом, залежно від потужності станції. Норм розташування таких вишок біля житлових будинків чи громадських закладів не встановлено.

— Виходить, вони можуть стояти не тільки біля будинків, а навіть на них, — каже лікар. — Не можна встановлювати на навчально-виховних та лікувальних закладах, а поруч із ними можна. До екологічно небезпечних об"єктів станції мобільного зв"язку не належать.

Лікар говорить, що на здоров"я вони не впливають.

— Хвилі йдуть зверху і поширюються горизонтально. Під самою вишкою утворюється мертва зона, — веде далі. — Якщо стати з мобільним телефоном під нею, він може навіть не брати сигнал. Якщо мачта стоїть на висоті 24 метри, то і хвилі будуть поширюватися на цій висоті.

Шкільний фельдшер Мокіївки запевняє, самопочуття дітей після встановлення вишки не погіршилося.

Зараз ви читаєте новину «Вишку мобільного зв"язку поставили біля школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути