Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2012 07:15

"Від згарі голова болить і лопається, а сховатися ніде"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Працівники Семенівської районної пожежної частини заливають пожежу на торфовищі за селом Біляки. Займання гасять другий день. Перед тим пожежа на торф’янику тривала п’ять днів
Працівники Семенівської районної пожежної частини заливають пожежу на торфовищі за селом Біляки. Займання гасять другий день. Перед тим пожежа на торф’янику тривала п’ять днів

— Хоч фільм жахів знімай. "День Конституції" називатиметься. У людей свято, а в нас у цей день торф загорівся. Це вже другий раз. На тому тижні затушили. Пожежники п'ять днів товклися. Уже люди казали — доки вони тушитимуть, у каналі води скоро не буде. Тепер по новій, — розповідає Василь Сокол, голова села Біляки Семенівського району. У п'ятницю 29 червня виїжджаємо червоними "жигулями" на поле за селом. Здаля видно клуби сизого диму. Торфовище щоліта гасять пожежники.

— Тут болото було. Хащі ще ті, — продовжує Василь Григорович. — За Союзу провели меліорацію, висушили. Видно, перестаралися. Тільки сонце припече — горимо. Деякі люди сіно не встигли прибрати — все згоріло. Досадно, біля села залежі торфу, горять щоліта, люди від диму мучаться, а компенсації не положено.

На пагорбі стоять пожежна машина, трактор із цистерною води. Двоє пожежників заливають водою ґрунт. Ще двоє перекопують землю. З-під лопати вихоплюються пара і язики полум'я. Ґрунт теплий.

— Пацани, підключайтеся на два стволи і валіть. Тільки обкопуйте добре, — командує Володимир Іщенко, начальник пожежної частини Семенівського району. — Вже стільки води сюди вилили — на метр квадратний торф'яника йде "куб" води. Усе одно горить. Нам головне не пустити вогонь туди, — показує на невеликий канал, зарослий бур'яном. — Там залежі торфу великі, може, й до 1,5 метра є.

Неподалік каналу чоловік і жінка згрібають сіно.

— Вибираємо кропиву, осот, колючки всякі. Потім у канал викину або на мусорку. Но палити — упаси Боже. Тут же торфи на метр углиб чи й більше, — каже місцевий Сергій Тур, 51 рік. — Сьогодні вітер із півночі, дим на сусіднє село Поділ піде. Як розвернеться — нам дістанеться. Буває, встанеш уранці, через дим хати своєї не видно. І згарь стоїть. Запах їдкий і тягучий. Восени як палять, не так воняє, як від торф'яників. Таке, хоч протівогази вдівай. Нікуди діватися — дихаємо ядюкою.

У селі смороду від пожежі на торфовищі не чути.

— Колись дивимося, прямо із землі вилітає вогонь. І зразу сховалося. Тоді в другому місці загорілося. Видно, пожар десь під землею іде. Нас кожен рік травить, — розказує 39-річна Валентина Щучка із сусіднього села Поділ. Приїхала на пошту, відпочиває за столом у відділенні. — Особливо весною і літом такий сморід, дихнути нічим. Я астматик — задишка починається, кашель, від згарі голова болить і лопається, а сховатися ніде. Тільки торфовище загорається, в хаті сиджу. Можу тижнями не виходити. У вікнах двойники стоять, скотчем обклеєні. Все одно дим проходить, — зітхає. — Раз, було, стільки димяри нагнало, серед білого дня стежки не видно, хоч навпомацки йди. Корови у ями падали. Повигорає земля зсередини, получаються провалля. А цей год трактор косив і тоже провалився. Зараз трохи легше стало. Тільки загориться торф'яник — пожарники приїжджають.

50

сантиметрів на хвилину — швидкість підземної пожежі торфовища. Горить без доступу повітря. У землі утворюються порожнини.

1,97

гектара торфовищ вигоріли від початку літа у Глобинському, Оржицькому і Семенівському районах.

8000

гривень витрачають на гасіння 0,5 га торфовища. Пожежники працюють понаднормово.

 

Зараз ви читаєте новину «"Від згарі голова болить і лопається, а сховатися ніде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути