середа, 26 грудня 2007 07:13

Від похмілля врятують дві таблетки аспірину

  Завідувач відділення обласного наркодиспансеру Сергій Косіченко: ”Засобів, які б повністю усунули похмілля, не існує”
Завідувач відділення обласного наркодиспансеру Сергій Косіченко: ”Засобів, які б повністю усунули похмілля, не існує”

Перед новорічними застіллями завідувач відділення Полтавського обласного наркодиспансеру Сергій Косіченко радить не пити на голодний шлунок.


Що робити, аби уникнути похмілля?

— Перед тим, як піти в гості, можна випити свіже яйце. Є медикаментозні засоби, що полегшують похмілля: медихронал, полівітаміни, цитофлавін, активоване вугілля. Але краще ніякі препарати до початку застілля не вживати: бо людина вважає, що захищена, й дозволяє собі випити більше. А вміст токсичних речовин у організмі від цього збільшується.

Найпростіший спосіб — дві таблетки аспірину зранку. Або скористатися народним методом: випити літр-два молока. Але засобів, які б повністю усунули похмілля, не існує.

Які симптоми похмілля?

— Головний біль, сухість слизових оболонок — у народі "сушняк", тремтіння рук і тіла, пронос, відчуття загальної слабкості, апатія, небажання щось робити.

Чи в усіх буває похмілля?

— Не у всіх. Усе залежить від кількості випитого, індивідуальних факторів, співвідношення м"язової і жирової маси тіла. Людина спортивної статури легше переносить алкоголь. Вона може менше випити, та більше сп"яніти через те, що алкоголь розподіляється в жировій тканині. Повна людина може випити більше. Алкоголь накопичується в її жирах — та на ранок їй гірше.

Чи діє метод "пити, підвищуючи градус"?

— Так. Потрібно починати з легких напоїв, завершуючи міцними. Організм настроює себе на відповідне надходження алкоголю. Коли вживаємо різноградусні напої, організм розбалансовується.

А якщо стало зле під час святкування?

— Є ресторанний спосіб: два пальця в рот. Але перед тим варто випити багато рідини. Ідеально — півтора-два літри рожевої, підкрашеної марганцем, води. Перед тим нашатир можна дати понюхати. Каву пити не можна. Це стимулюючий засіб.

Як надати першу допомогу при алкогольному передозуванні?

— Коли людина вже спить обличчям у салаті, найдієвіший спосіб привести її до тями — сильно розтерти долонями вуха потерпілого.  Якщо людина спить, вона прокинеться. Якщо ж алкогольна кома — залишиться бездієвою. Тоді слід викликати "швидку".

Чи допоможуть 100 грамів алкоголю зранку?

— Зранку людині погано, бо в неї накопичується оцтовий альдегід. Коли ми випиваємо спиртний напій, він ці речовини між собою зв"язує й людині стає тимчасово краще. Але такий стан призводить до подальшого погіршення. Адже людина отримує подвійну дозу алкоголю. Корисніше перетерпіти або випити таблетку і прийняти контрастний душ.

Зараз ви читаєте новину «Від похмілля врятують дві таблетки аспірину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути