Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 17:07

Вадим Луцкевич на жеребці Аваль виграв телевізор

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  На кінноспортивному святі в Дібрівці на Миргородщині показовий виступ глядачам представляє член кінного театру ”Запорозькі козаки” з Києва
На кінноспортивному святі в Дібрівці на Миргородщині показовий виступ глядачам представляє член кінного театру ”Запорозькі козаки” з Києва

Минулої п"ятниці на іподромі кінного заводу в Дібрівці Миргородського району відбулося кінноспортивне свято. Так відзначили 120-річчя заводу.

Дійство розпочинається парадом юних барабанщиць місцевої школи й маршем працівників кінного заводу. На конях проїжджають учасники змагань із Полтавщини, інших областей України, країн СНД.

— На 120-летие завода приехал специально, люблю лошадей. Их грация, красота умиляют. К тому же ваши и наши кони, образно говоря, родственники. У наших коней течет кровь ваших — дибровских, — каже директор кінного заводу "Ат-Пролин" у молдовському місті Чадир-Лунга 48-річний Константин Келеш.

Демонструють показовий виступ упряжки-четвірки. Керують нею наїзники Дмитро Гординський та Валентин Артишевський із Мирогощі, що на Рівненщині.

У заїздах на 1,6 км та змаганнях з подолання перешкод узяли участь понад 50 коней. Серед них — із кличками Крит, Карта, Гіфігенія, Каліграфія, Арарат, Гегемонія. Перші букви імен матері й батька обов"язково мають бути в кличці лошати. Наприклад, батьками гнідої Каліграфії були кобила Кераміка й кінь Гумін. Батьки сірого жеребця Арарата — Албанія та Романтік. Арарат переміг у другому заїзді, а Каліграфія здобула перемогу в шостому. В обох випадках упряжками керував тренер Григорій Назаренко з Дібрівки.

Переможці всіх заїздів та змагань з подолання перешкод отримали призи й грошові премії.

Кандидат у майстри кінного спорту Вадим Луцкевич із Миргородського лісгоспу на жеребці Аваль у змаганнях із подолання перешкод виграв головний приз від регіонального управління "Приватбанку" — телевізор.

Кінний завод у Дібрівці заснував 1888-го князь Дмитро Романов. Хотів створити розплідник верхових та рисистих коней. Завдяки орловським рисакам Дібрівка посіла одне з перших місць за сумою виграшів на іподромах. До 1913 року одержала призів на загальну суму 1,4 млн крб. Відтоді збереглися манеж, школа-кузня, будинок управляючого та інші будівлі. 1982-го спорудили кумисну ферму. На ній розводять племінних ваговозних коней. Отримують до 40 т кобилячого молока — постачають його на курорти в Миргород.

На заводі працює півтисячі осіб. На 15 тис. га землі займаються рослинництвом і тваринництвом. Тримають близько 400 голів коней трьох порід — орловської, російської (рисисті) і новоолександрівської (ваговози).

Зараз ви читаєте новину «Вадим Луцкевич на жеребці Аваль виграв телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути