четвер, 10 липня 2008 18:10

У Гадячі будують церкву без цвяхів

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Священик Ростислав Степанюк біля Михайлівської церкви в Гадячі. Її зводять без жодного цвяха
Священик Ростислав Степанюк біля Михайлівської церкви в Гадячі. Її зводять без жодного цвяха

Михайлівську церкву Київського патріархату з дерев"яних колод без цвяхів будують у Гадячі. На храмі буде п"ять бань, усі з позолоченими хрестами.

— Усередині ніякої штукатурки, розпису стін і стелі, — розповідає настоятель церкви Ростислав Степанюк, 30 років. — Ікони намалюємо на полотні або дереві. Із них складемо іконостас. Прикрасимо його рушниками.

Будує церкву бригада робітників із селища Верховина Івано-Франківської області. Будівництво триває з осені минулого року.

Священик пояснює, що все відбувається повільно, бо гроші на спорудження збирають самі парафіяни. При храмові є церковний комітет.

Добудована церква вміщуватиме до 250 людей. Нині залишилося зробити сходи, встановити двері, вікна, огорожу та впорядкувати подвір"я.

Церкву назвали Михайлівською на честь Святого Михаїла — покровителя Гадяча. Її настоятель Ростислав Степанюк переїхав до Гадяча з міста Кременця Тернопільської області. 10 років прислужував у місцевому храмі. Після школи вступив на другий курс Волинської духовної семінарії. За перший курс склав іспити екстерном. У 19 років Степанюка направили священиком у село Ціпки Гадяцького району. Тепер він настоятель у Ціпках та Мартинівці. Одружений із Наталією Біляк. За фахом вона медик. Нині їй 28 років. Подружжя виховує 7-річного сина Іллю, який навчається в Гадяцькій школі-інтернаті.

Храм збудують у районі залізничного вокзалу. Цього року на Великдень біля недобудованої церкви зібралися понад півтисячі місцевих жителів.

У місті є дві великі церкви: Успенська в центрі і Всесвятська на кладовищі. Також працюють дві каплиці — на території райлікарні та будинку для літніх людей.

Зараз ви читаєте новину «У Гадячі будують церкву без цвяхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути