вівторок, 18 березня 2008 17:18

Український газ коштує найдешевше

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Директор ”Полтавагазвидобування” Ігор Атаманчук: ”Полтавщина може забезпечити себе газом ще й з великим запасом”
Директор ”Полтавагазвидобування” Ігор Атаманчук: ”Полтавщина може забезпечити себе газом ще й з великим запасом”

Полтавщина видобуває майже третину українського газу. Зокрема торік на 31 родовищі "Полтавагазвидобування" видобуто понад 5 млн кубометрів блакитного палива. Директор газопромислового управління 55-річний Ігор Атаманчук говорить, що через низькі ціни на газ не вдається в повному обсязі проводити розвідувальні роботи та розробляти нові родовища.

Полтавський газ продають чи використовують для потреб області?

— Самостійно газ не продаємо, бо наше управління є філією дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Видобутий газ продається через торговий дім "Газ України". Частина йде на виробництво скрапленого газу та сировини для виробництва бензинів.

Яка ціна газу?

— Видобутий та транспортований український газ коштує 339 гривень за тисячу кубометрів. Населенню його продають по 315–345. Ціна середньоазійського газу — 179 доларів за тисячу кубометрів. Російський коштує 320 доларів за тисячу кубометрів.

Які кошти від продажу газу надходять до місцевих бюджетів?

— Торік управління сплатило 147 мільйонів гривень податків. Також заплатили 111 мільйонів за газорозвідувальні роботи та понад 19 мільйонів — за користування надрами. Понад три мільйони 2007 року перерахували на соціальну сферу районів, де проводимо видобуток. Надали більше мільйона гривень благодійної допомоги.

Які перспективи розробки газових родовищ?

— Основний видобуток газу та нафти забезпечує Яблунівське родовище в Лохвицькому районі та Розпашнівське в Карлівському. Більше газу видобувається через дорозвідку існуючих родовищ.

Актуальним є пошук покладів на відомих родовищах, які залягають на глибині 5500 метрів. За розрахунками, вони мають близько 50 мільярдів кубометрів запасів газу. Готуємося до буріння цього року п"яти пошуково-розвідувальних свердловин.

Чи може Полтавщина забезпечити себе газом?

— В області газ видобуває ще "Полтаванафтогаз", Полтавська нафтогазова компанія, фірми "Пласт", "Атол". Ці підприємства можуть забезпечити газом область ще й з великим запасом.

Де можна придбати скраплений газ у балонах?

— Щорічно установка, яка працює в Гадяцькому районі, виробляє 47 тисяч тонн скрапленого газу. Управління продає скраплений газ оптом. Купити газ у балонах можна в підприємствах з газопостачання — "Полтавагазі", "Лубнигазі", "Гадячгазі" та інших. Є багато приватних структур, які продають скраплений газ у балонах. Часто його використовують для заправки автомобілів.

Зараз ви читаєте новину «Український газ коштує найдешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути