Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2012 05:45

"Україні потрібне "перекадрування"

Автор: фото з архіву Тараса Кутового
  Голова наглядової ради Всеукраїнської громадської організації ”Спілка спасіння села” Тарас Кутовий: ”Потрібно провести тотальну кадрову реформу, закривши очі на кумівство, знайомства, блат”
Голова наглядової ради Всеукраїнської громадської організації ”Спілка спасіння села” Тарас Кутовий: ”Потрібно провести тотальну кадрову реформу, закривши очі на кумівство, знайомства, блат”

Чиновницький ресурс у нашій державі скоро перевищить багатомільйонну армію пільговиків. Таке враження, що на кожного громадянина припадає по кілька посадовців. Вони сидять у зручних кабінетах, отримують пристойні зарплати, мають пенсії держслужбовців. Кому доводилося брати довідку і його скеровували по нескінченному колу кабінетів, той добре знає, про що йдеться. Один видає довідку, другий її підтверджує, третій ставить печатку, четвертий підписує. Багато гарних спеціалістів, які працюють на державній службі, могли б приносити користь національній економіці, розмірковує голова наглядової ради Всеукраїнської громадської організації "Спілка спасіння села" Тарас Кутовий.

Чи справді держава, в якій мінімум власного виробництва, потребує такої кількості чиновників?

— Цю армію треба якось нагодувати, а державний бюджет і так бідний. Через це процвітають корупція, хабарництво. З ними можна боротися десятками років — і безуспішно. Насамперед потрібно провести тотальну кадрову реформу, закривши очі на кумівство, знайомства, блат. Єдиними критеріями добору кадрів мають бути професіоналізм, чесність, уміння працювати в команді.

Як приклад — реформи в Грузії — країні, яка ще 10 років тому буквально захлиналася в корупції й хабарництві. Під час реформи в Грузії були практично розформовані всі правоохоронні органи. Їхня чисельність скоротилася у два з половиною рази. Ефективність просто приголомшує: протягом торішнього опитування тільки 2 відсотки людей повідомили, що хоча б раз давали хабар грузинським поліцейським.

У нас із корупцією борються вже як мінімум 15 років. Результат — нульовий. Навпаки, вона нагадує міфічне чудовисько, в якого замість однієї відрубаної голови виростає кілька нових.

Чи можна розв'язати цю складну проблему?

— Можна! Україні потрібне "перекадрування". Слід здійснити оптимізацію чиновницького апарату й оновлення кадрової системи, але не на рівні пустопорожніх гасел. "Різати" потрібно, що називається, по живому, закриваючи очі на родинні зв'язки, особисті зобов'язання. Буде боляче. Але для цього потрібна, в першу чергу, політична воля керівної верхівки держави. Сам президент повинен гарантувати чесні правила гри.

Якщо керівна верхівка почне із себе, з перевантажених зайвими чиновниками міністерств, організацій, відомств, то й народ владі довірятиме більше. Однак в Україні швидше допустять згортання бюджетоутворюючого виробництва, ніж скоротять хоча б одне відомство або контролюючий орган, від якого користі мов кіт наплакав.

Яким був шлях Грузії?

— У Грузії зробили просто: повністю звільнили старе керівництво з усім апаратом державного управління. Немає сенсу боротися з корупцією в окремо взятому міністерстві чи відомстві. Не можна за рік-два перебудувати психологію чиновника, який звик працювати саме так. Я запропонував би максимально спростити і скоротити, приміром, процеси отримання того чи іншого документа. Для скорочення документообігу слід упровадити сучасні електронні системи, з якими більш здатне працювати молоде покоління. Для прикладу, у Грузії набрали молодих, високоосвічених працівників, вклали кошти у їхнє додаткове навчання. У результаті до влади прийшла молода дієздатна команда, готова втілювати в життя прогресивні реформи. Вивільнені фахівці повинні обов'язково залучатися до роботи в національній економіці з пільговим періодом, щоб заохотити підприємства брати їх на роботу.

Чи можлива кадрова реформа в Україні за цієї влади?

— Практично не можлива. Насамперед тому, що потужний чиновницький апарат служить щитом для захисту тієї ж влади. Скоротити такий вірний апарат — те саме, що зрубати гілку, на якій сидить влада. Це можуть зробити тільки люди з іншими життєвими цінностями.

При цій владі і цьому парламенті, який також служить оплотом керівної верхівки, будь-які позитивні зміни в державі практично не можливі. Щоб зробити перший крок до змін, потрібно обрати новий парламент з абсолютно іншими людьми — незаплямованими, дієвими, молодими. Це єдине, що під силу народу, його, можливо, останній шанс поборотися за себе, щоб не бути вічним заручником чиновників, контролюючих органів і мізерних подачок від влади.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібне "перекадрування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути