Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Удовиченки створили на хуторі музей-ресторан

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Господар хутора Проні під Диканькою Володимир Удовиченко (праворуч із бубном) та музикант із острова Хортиця Віктор Щербаков грають для молодят Інни та В’ячеслава Рокотянських
Господар хутора Проні під Диканькою Володимир Удовиченко (праворуч із бубном) та музикант із острова Хортиця Віктор Щербаков грають для молодят Інни та В’ячеслава Рокотянських

За 100 метрів від селища Диканька є хутір Проні. На ньому 47-річний Володимир Удовиченко створив історико-культурний комплекс "Вечори на хуторі поблизу Диканьки". Улітку сюди щодня приїжджає до 500 осіб з усього світу.

— Події з "Вечорів..." Гоголя відбувалися саме на цьому хуторі. Ми вирішили відтворити побут того часу, — розповідає Володимир Удовиченко. — Дружина Валя організовує розважальну програму, син Максим завідує господарством. Донька Наталя зараз виховує свою донечку.

На в"їзді в хутір стоїть шинок. Перед ним на траві cтарі вози. Усі хати розмальовані сюжетами з гоголівської "Ночі перед Різдвом". Відпочивальники розсідаються у 14 дерев"яних бесідках під очеретом.

На сцені розігрують мініатюри з гоголівських творів. Удовиченко грає пана Голову, дружина — Солоху. Виставу можна замовити за 200 грн.

Поряд зі сценою на складі зберігають старі речі для майбутнього музею — опішнянську кераміку, прядки, діжки для тіста, рублі, ночви-довбанки, коромисла. На даху хати біля димаря сидить вирізаний із дерева чорт.

У 2003 році Удовиченки представили власний бізнес-проект обласному фондові підтримки підприємництва. Отримали 30 тис. грн безвідсоткового кредиту. Володимир тоді був селищним головою, дружина — директором районного Будинку культури. За освітою Удовиченко інженер-механік, працював у райсільгосптехніці, був начальником комбінату комунальних підприємств. Чотири роки тому подружжя отримало дозвіл на будівництво, орендувало хуторянський ставок.

— Мій брат Роман із Харкова за власні кошти придбав будівельний вагончик, — каже Удовиченко. — Поставили його на місці колишніх городів з бур"янами в людський зріст. Там почали будувати шинок.

Кредит Удовиченкам обіцяли дати на три роки. Назад вимагали вже через рік.

— Побіг по банках та знайомих, щоб перепозичити, — пригадує Володимир Васильович. — А тут ще й почали вимагати генеральний проект забудови території. Він коштує більше, ніж наша позика!

За півтора року борги повернули. Звели колишню комору з садиби поміщика Кочубея, який жив у Диканьці двісті років тому. У хаті на стіні — картина із зображенням Пронів у давнину. Її Удовиченкові дев"ять років тому подарувала остання представниця Пронів, родини, що заснувала цей хутір. Хатина покійної стоїть за 500 м від комплексу.

У ставку можна порибалити за 5 грн, покататися на човнах чи катамаранах. У шинку за 8 грн пропонують борщ, за 9 грн — порцію з чотирьох вареників, за 2 грн — узвар, за 7 грн — суп із галушками. 100 г шашлику коштує 12 грн.

Улітку тут гуляють весілля. При в"їзді в Проні молодят зустрічає пан Голова і кіньми везе до шинку. Замовлення на одного коштує не менше 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Удовиченки створили на хуторі музей-ресторан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути