четвер, 12 лютого 2009 16:37

У райцентрах закривають пологові відділення

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  9 лютого з Градизького пологового відділення виписали двох майбутніх мам: 31-річну Наталію Яременко (ліворуч) та 34-річну Тетяну Вітневу. Тепер там пусто. Жінки категорично проти закриття відділення. Говорять, народжуватимуть під стінами лікарні
9 лютого з Градизького пологового відділення виписали двох майбутніх мам: 31-річну Наталію Яременко (ліворуч) та 34-річну Тетяну Вітневу. Тепер там пусто. Жінки категорично проти закриття відділення. Говорять, народжуватимуть під стінами лікарні

У малих райцентрах Полтавської області закривають пологові відділення, в яких за рік народжує менше ніж 300 жінок. Такі відділення називають малопотужними. Замість них уже почали створювати регіональні пологові центри. Згоду на закриття відділення має дати громада. В окремих райцентрах місцеві жителі проти закриття.

— Донька торік два місяці лежала в пологовому після кесаревого, — розповідає Ольга Іванівна з селища Семенівка. — Шви заживали важко. Це ж добре, що тут рядом, і ми могли її одвідувати. А так, ми люди небагаті. До Хоролу не наїздилися б.

Вимогам Міністерства охорони здоров"я не відповідають пологові відділення в Чорнухинському, Чутівському, Машівському, Семенівському, Глобинському, Шишацькому районах.

— Закрити найлегше, — говорить головний лікар Семенівської райлікарні 58-річний Анатолій Назаренко. — У нас торік прийняли 235 пологів. Треба, аби нам допомогли обладнанням і кадрами.

Депутати Оржицької райради на позачерговій сесії на початку січня цього року одноголосно не підтримали закриття місцевого пологового відділення.

— Ідея створення регіональних пологових центрів хороша, — зауважує головний лікар Оржицької райлікарні Світлана Пістун, 48 років. — Але наші люди не хочуть цього. Депутати нам виділили додаткові гроші на придбання нової апаратури. Торік ми прийняли 135 пологів. У відділенні є інкубатор, реанімаційна для новонароджених. Немає лише апарата штучної вентиляції легень. Його ми й хочемо придбати на виділені кошти.

Про закриття пологового відділення в Чорнухах говорили ще торік. Досі відділення працює. Питання про закриття не знято.

— Не відповідаємо ні кадровим, ні матеріально-технічним вимогам, — визнає головний лікар Чорнухинської райлікарні 48-річний Віктор Сколота. — Понад рік діє вимога, щоб на зміну у відділенні чергувала бригада з трьох лікарів: акушера, реаніматора та неонатолога. У нас працюють лише два акушери-гінекологи та й то пенсійного віку. Пологи — це порохова бочка. Тут кров хлинула — і треба діяти миттєво.

Зараз часто діти народжуються вагою до кілограма

Аби пологове відділення в Чорнухах привести до вимог, потрібно щонайменше 500 тис. грн.

— На програму "Репродуктивне здоров"я" за два роки не виділили жодної копійки, — обурюється Віктор Сколота. — Думаю, краще буде надавати жінкам допомогу, де є всі умови. Планується, що наші народжуватимуть у Лохвиці, що за 30 кілометрів звідси. Там створений Центр матері та дитини. Достатньо лікарів, закуплене обладнання.

У Козельщинському районі породілей возять народжувати до Кременчука за 50 км. Пологове відділення тут не діє три роки.

— Працюємо з Кременчуцьким пологовим як одна система, — розповідає головний лікар Козельщинської райлікарні Леонід Береговий, 59 років. — Зараз часто діти народжуються вагою від 500 грамів до кілограма. У нас просто немає апаратури, щоб їх виходити.

Торік 160 зі 180 козельщинських немовлят народилися в Кременчуці.

— Не було жодного проблемного випадку, — зауважує Береговий. — Добре укомплектували "швидку". Фельдшери мають мобільні телефони, рації. У разі раптових пологів у відділенні працює цілодобовий пост.

В обласному управлінні охорони здоров"я кажуть, найвищий показник жіночої та дитячої смертності саме в малих пологових відділеннях.

На початку року в Кременчуці померла Наталія Верменич, яку привезли народжувати з селища Градизьк Глобинського району. У неї під час пологів виникла рідкісна патологія — навколоплідні води потрапили в кров. Така патологія трапляється одна на 80 тис. жінок. Виявити передчасно її неможливо.

— Хіба це перший випадок? Років п"ять тому на столі під час аборту померла молода дівчина. Пологове відділення треба закривати. Підіть подивіться, там же пусто. Уже ніхто не довіряє їм, — каже працівниця Градизької лікарні, не називається. — Вам нічого не скажуть. У лікарів ніби якась порука чи медична солідарність.

Найпершими регіональні пологові центри почнуть діяти в Кременчуці, Комсомольську, Миргороді, Гадячі, Хоролі. У Лубнах народжуватимуть жінки з Оржицького, Чорнухинського та Пирятинського районів.

— Щойно прийшов до влади — поїхав у пологове відділення, — розповідає мер Лубен Василь Коряк. — Кабінет до мене займали комуністи. Вони тут установили італійський водонагрівач. Я його вирізав і завіз у пологовий, бо там не було навіть гарячої води.

Невдовзі до пологового відділення закупили кювези для виходжування немовлят.

— Старі були зламані, з ручною подачею кисню, — згадує Коряк. — Зараз відділення має рівень курорту. Закупили багато іншої апаратури. За кольорове тривимірне УЗД дали 700 тисяч гривень. Такого більше ніде немає в області. Ми єдині в Україні, з ким київська клініка "Охматдит" уклала договір на співпрацю. Наших дітей там приймають безкоштовно та поза чергою. Хочемо закупити в пологове відділення нову діагностичну апаратуру та підібрати гарні кадри.

Пологи в приватній клініці коштують до 20 тисяч гривень

У єдиній в Україні приватній клініці "Ісіда" в Києві пологи коштують 13–20 тис. грн. День перебування в палаті для породіллі обійдеться від 500 до 2 тис. грн. У цій клініці народжують відомі та заможні жінки.

Переказують, що аби без направлення та полтавської прописки народити в Полтавській обласній лікарні, потрібно дати хабар — 1 тис. грн. Тут же беруть офіційну плату за пологи — 450 грн, але у вигляді добровільного благодійного внеску.

У Полтаві за пологи торік навесні давали лікарю хабар у $100, акушерці — $50. У Миргороді 50 грн платять акушерці, 100–200 грн отримує лікар. Торік восени в Кременчуці хабар за пологи лікарю становив 500 грн, акушерці — 300 грн.

Зараз ви читаєте новину «У райцентрах закривають пологові відділення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути