Ексклюзиви
четвер, 11 вересня 2008 19:25

У райцентрах і по селах міняються овочами

Автор: фото: Сергій НІКОНОВ
  Приймальник картоплі Микола Гіренко на перехресті вулиць Жовтневої, Петровського і Паризької комуни у місті Лохвиця зважує привезену Борисом Радченком картоплю. 74 кілограми картоплі чоловік обміняв на 50 кілограмів цибулі
Приймальник картоплі Микола Гіренко на перехресті вулиць Жовтневої, Петровського і Паризької комуни у місті Лохвиця зважує привезену Борисом Радченком картоплю. 74 кілограми картоплі чоловік обміняв на 50 кілограмів цибулі

Із вересня в містах та селах області почали скуповувати та міняти картоплю на цибулю й кавуни.

У місті Лохвиця картоплю скуповують та обмінюють на цибулю на ринку та ще в трьох місцях. Закупівельна ціна та умови обміну в усіх однакові.

— Приймаємо картоплю по гривні двадцять за кілограм. По тій же ціні, що й на базарі, — говорить Микола Гіренко, 53 роки. Він скуповує й міняє на перехресті вулиць Жовтневої, Петровського і Паризької комуни. — Кілограм цибулі даю на півтора картоплі. Якщо дрібна, то один до одного. Продаємо цибулю по 1,8 гривні за кілограм.

Два тижні тому картоплю скуповували теж по 1,8 грн/кг. Тепер ціна знизилася. У селах скуповують і по 1–1,1 грн/кг.

— На таку ціну згоджуються ті, кому терміново потрібні гроші. Скажімо, проводять газ чи воду. Картопля на Лохвиччині вродила, вчора жінка принесла кілограмову, — веде далі Ніренко. — Продаватимуть таку в Дніпропетровську по 2–2,5 гривні. Вигода невелика, бо на рейс двома машинами треба почти три тисячі гривень на бензин.

Лохвичанин 64-річний Борис Радченко обміняв 74 кг картоплі на 50 кг цибулі.

— Цю цибулю вирощують у Криму. У нас це зробити нелегко, часто пропадає, крадуть, — розказує Радченко. — А картоплі цього року зібрали багато, навіть із лишком. Вимінюю її на цибулю третій рік. Самі вирощуємо небагато — в основному, щоб влітку зеленою посмакувати.

Ніна Нощенко із Запоріжжя міняє цибулю на картоплю на вул. Ватутіна.

Кілограм цибулі даю на півтора картоплі

— Жаль, сезон кавунів скінчився, — бідкається жінка. — Їх питали разів сорок. Погоріли на полях через спеку. Особливо там, де не було зрошення. Було й до 54 градусів — усе нагрівалося так, що не доторкнешся. Зараз поля вже дискують. Під Запоріжжям зрошувальні системи повикопували й поздавали на металолом. Малі кавуни міняли на картоплю кілограм на кілограм, за великі просили півтора.

Запевняє, що займатися цим бізнесом невигідно, бо у Запоріжжі картоплю продає по 1,8–2 грн/кг. За день її виміняла майже тонну.

Точки обміну з кавунами є тільки на ринку та неподалік від нього. Продають їх із Херсона по 1 грн/кг. Міняють на картоплю кілограм на кілограм.

У Гадячі три основних точки прийому картоплі — в центрі, мікрорайонах Заяр і Малий Круг. На кожному стоять дві-три машини. Біля них — ваги. Купляють картоплю по 1,2 грн/кг. Міняють на цибулю: 1,5 кг картоплі на 1 кг цибулі.

— Обмінювати невигідно, — стверджує гадячанин Максим Петренко, 46 років. — Може, й теща вилає. Бо неподалік продають цибулю за півтори гривні. А так воно получається, що за півтора кіла картоплі грошима матимеш гривню 80 копійок. Виходить, що стільки коштує й цибуля, — на 30 копійок на кілограмі дорожче.

На машині підвозить картоплю на обмін 41-річний Олександр Яременко.

— Я заодно й свою ставлю на ваги. Цього року зібрав надміру, — розповідає чоловік. — За 54 кілограми картоплі отримав 36 кіло цибулі.

Зараз ви читаєте новину «У райцентрах і по селах міняються овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути