Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2007 07:05

У Полтаві будують церкву без жодного цвяха

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Священик Євген Полтавець каже, церква мученика Іоанна Воїна із колод без жодного цвяха буде добудована через два-три місяці
Священик Євген Полтавець каже, церква мученика Іоанна Воїна із колод без жодного цвяха буде добудована через два-три місяці

Біля школи N11 на вул. Маршала Бірюзова у мікрорайоні Браїлки в Полтаві місяць будують церкву зі смереки. Круглі колоди складають одна до одної в конструкцію. При цьому не використовують цвяхів.

Територія будівництва огороджена двометровим парканом, але храм усе одно видно. На бетонному фундаменті вибудували стіни й дах. Робітники фарбують колоди.

— Це буде церква святого мученика Іоанна Воїна, — розказує клірик Полтавської єпархії УПЦ Московського патріархату Євген Полтавець, 30 років. — Рубали дерево, обтесували колоди, робили необхідні заруби і складали на Закарпатті. Потім розібрали й привезли до нас. Тепер заново збирають. Залишилося поставити три куполи і три хрести. Один буде основним, другий — на дзвіниці, а третій піднімуть на олтар. Іконостасу ще нема. Ми не знаємо, яким він буде. Це залежатиме від висоти внутрішнього храму. Заміряємо й тоді замовимо.

Будують храм шість майстрів із фірми "Оксана" з села Синевир Міжгірського району на Закарпатті. Складуть за місяць.

— Одразу звести її тут неможливо, бо потрібне спеціальне обладнання, — пояснює священик. — Це дуже міцна конструкція, швидко будується. Храм теплий і легкий, він не дає великого навантаження на фундамент. Тому його можна поставити на будь-якому ґрунті.

Щоб дерево не гнило, його фарбують спеціальною фарбою жовтого кольору.

— Наша бригада на Полтавщині будує вже третю церкву. Ще одна є в Полтаві на Садах, а друга в селі Чапаєве Чутівського району, — розповідає майстер Василь Цімбота, 50 років. — Я самоучка. Років п"ять уже складаю будинки з колод.

— Ми строїмо дерев"яні дома. Наші лазні, бари, альтанки й кафе вже є в Донецькій і Київській областях. Церкви строїли тільки на Полтавщині. Зараз хочемо встигнути до холодів, бо в сильні морози будувати не можна. Працюємо щодня. Обід нам приносять парафіяни, — говорить інший майстер Павло Чуб, 32 роки.

Скільки грошей витратять на храм, Полтавець не каже. 39-річний Михайло Субота, який керує справами фірми "Оксана" на Закарпатті, пояснює, що ціна залежить від квадратних метрів:

— Один квадрат стіни коштує сто доларів. А стіни церкви мають десь 550 квадратних метрів.

Виходить, що обійдеться вона у 280 тис. грн.

Охоронець у пуховику Сергій, 42 роки, підносить паперову коробку з прорізаним отвором:

— Пожертвуйте 10 копійок на храм! Мене владика благословив охороняти церкву. До нас щодня забігає дітвора зі школи. Ми їх не ганяємо, бо все одно лізтимуть. Пригощаємо їх печивом і цукерками. Вони подивляться й підуть.

Настоятель храму нині — архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип. Службу правитиме духовенство за його призначенням.

— Почали правити з моменту розмітки фундаменту. Тут служилися молебні, приходили люди. Зараз похолодало, то ми перейдемо всередину. Одні двері обіб"ємо целофаном, щоб не було протягу. Сьогодні в нас служба на 17.00. Буде до 30 чоловік. Люди, слава Богу, ходять, — дихає на руки Полтавець.

Навколо храму зроблять доріжки, посадять квіти й дерева, обгородять новим тином.

Полтавка Алла Батура привезла на візку в сумці їжу:

— Прихожане всей церкви готовят еду для наших дорогих строителей. По очереди люди приносят сюда консервы, тушенку, картошечку и другие продукты, — каже російською.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві будують церкву без жодного цвяха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути