четвер, 10 липня 2008 15:33

У дев"ятирічної Вікторії в руках розпалася електропереноска

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Пенсіонерка Тетяна Кривоніс вибирає собі парфуми у магазині ”Все по 5 гривень” на ринку ”Левада” в Полтаві. Жінка вже купляла у ньому картину, намисто, парфуми. Її обслуговує продавець магазину Олександра Лисенко з чоловіком Сергієм
Пенсіонерка Тетяна Кривоніс вибирає собі парфуми у магазині ”Все по 5 гривень” на ринку ”Левада” в Полтаві. Жінка вже купляла у ньому картину, намисто, парфуми. Її обслуговує продавець магазину Олександра Лисенко з чоловіком Сергієм

Минулої п"ятниці 9-річна Вікторія з Диканьки обпекла обидві руки електрострумом. Дівчинка доторкнулася до подовжувача, в якого відлетіла кришка. Дитина отримала найтяжчі опіки — IV ступеня. Електрика уразила шкіру, сухожилля, нервові закінчення.

— Це халатність виробників, які випускають такі єрундові переноски, — лютує бабуся Вікторії. Просить її не називати і прізвища онуки також не вказувати. — Дитина дуже злякалася. Не може заспокоїтися.

Жінка каже, вранці 4 липня були вдома з онукою. Вийшла на подвір"я. Вікторія тим часом хотіла ввімкнути телевізор.

— Кришка від переноски відкрутилася і Віка вхопилася за голі пластини. Вона ж трималася там на одному болтику. Зроблена, щоб тільки гроші взять, — обурюється. — Як вона змогла її відкинути — не знаю. Вибігла з криком надвір.

Із райлікарні в Диканьці Вікторію привезли до хірургії дитячої лікарні в Полтаві.

— Велике щастя, що загального ураження струмом у дитини не було, — говорить завідувач хірургічного відділення Микола Гриценко. — Обпечена невелика ділянка шкіри, але опіки дуже глибокі. До того ж це руки.

Дівчинка ймовірно втратить великий палець. Обов"язкова пластична операція з пересадки на долоні шкіри з живота.

— Робитимемо пластику, коли відторгнуться омертвілі клітини, — зауважує Гриценко.

Зазначає, що через втрату пальця погіршиться хапальний рефлекс.

— Можливі різні наслідки. Прогнозувати не буду. Струм уразив нерви та сухожилля. Через це пальці можуть погано згинатися. Але ми робитимемо все, щоб урятувати руки.

Охочі допомогти Вікторії можуть зателефонувати її рідним за номером 8 (063) 948 28 02.

— Місяць тому купив дешевий електроперехідник під євророзетку. За кілька днів він почав нагріватися і плавитися. Вирішив ніколи не купувати таку дешевизну — для життя безпечніше. На перехідник нікуди не скаржився — він же всього 2 гривні коштував, — каже 26-річний учитель Олександр Ємченко з Полтави.

В обласне управління у справах захисту споживачів цього року на магазини дешевих товарів надійшла одна скарга.

— Жінка скаржилася на літнє взуття, яке купила в мережі "33, 55, 77". У ньому лопнула підошва, — розповідає Анна Борботько з обласного управління у справах захисту прав споживачів. — Чек із магазину мала. Там на скаргу не відреагували. Аж коли наші спеціалісти вийшли на перевірку, власник магазину повернув гроші.

Наприкінці минулого року отримали скаргу на товар із магазину "Все по 4" у Полтаві.

— Бабуся скаржилася на машинку для заплітання косичок, яку купила онучці за 8 гривень, — згадує Борботько. — Пристрій не давав бажаного результату. Гроші не повернули, бо не було чека.

Товар дешевий і не хочуть на сварки витрачати час

Неякісний товар, одяг чи взуття можна віднести на експертизу в науково-дослідний центр при Полтавському університеті споживчої кооперації.

— При складній експертизі година роботи коштує від 30 гривень у залежності від кваліфікації спеціаліста та складності вимірювання, — говорить Наталія Омельченко з науково-дослідного центру.

— Беру тут шльопанці другий раз, — говорить пенсіонерка з Полтави Валентина Грипась. У магазині "Все по 5 гривень" на ринку в мікрорайоні Левада жінка міряє взуття на кахельній підлозі без підстилки. — Вони легенькі, ношу їх другий місяць удома як капці.

— Я теж брала в цьому магазині в"єтнамки, то кріплення на них відірвалося першого ж дня. З такими речами не вгадаєш, — каже Ірина. Прізвища не називає.

У Полтаві п"ять магазинів мережі "Все по 5 гривень". Продають сонцезахисні окуляри, сковорідки, футболки, гігієнічні прокладки, еластичні бинти, скраби для обличчя, бальзами для волосся, манікюрне приладдя, іграшки, вимикачі світла. У магазині постійно від двох до п"яти покупців. Перед придбанням товар не роздивляються.

— Чек просять рідко. Беруть, коли купують товари для школи або організацій, — розповідає продавець магазину "Все по 5" Олександра Лисенко, 26 років. — Скаржаться теж рідко. Мабуть, тому що товар дешевий і не хочуть на сварки витрачати час.

Біля столу з косметикою нюхає парфуми 60-річна Тетяна Кривоніс. Жінка вже купляла в магазині намисто, картини, парфуми. Питаю, як парфуми тримаються.

— На цю ціну — самі розумієте, як тримаються, — говорить з-під окулярів. — Але інколи тут є дійсно непогані речі.

Біля прилавку із взуттям зупиняються дві дівчини.

— Я такі собі брала на Південному вокзалі в магазині "Все по 4 гривні" за 12 гривень, — 12-річна Юлія Корнєєва опускає погляд на ноги. Дівчина стоїть у сріблястих шльопанцях на тонкій коричневій підошві. — Пряжка через кілька днів відірвалася.

Градусник за 5 гривень працював день

В одному з магазинів "Все по 5 гривень" купую чорні колготки (тілесні вони не продають), електроградусник для вимірювання температури тіла, електромасажер, гаманець, гель для волосся, манікюрний набір "Зінґер" із полірувальної пилочки, щипчики для брів та пристрій для зняття кутикули. На мою вимогу виписують чек.
Удома перевіряю товар. Одразу після розпакування колготки смердять хімією. Проходивши в них півгодини, зарікаюся не надягати знову. Ноги легко пощипує навіть після зняття. Електроградусник показує температуру лише двічі — наступного дня в нього сідає батарейка. Електромасажер вібрує слабко, зате гучно гуде. Гель для волосся в металевій баночці бажаного ефекту не дає. Із боків гаманця висипаються копійки.
Найбільше мене зацікавив набір "Зінґер". У магазині побутової хімії "Астера" в підземному переході на розі вул. Фрунзе і Шевченка в Полтаві порівнюю ціни. Там пристрої з подібного набору разом коштують 13,4 грн.
— Сама не раз дивилася на набори з цього магазину, але різниці не помітила, — каже продавець Галина. — Навіть не знаю, чому їхні товари такі дешеві. А за кордоном такі магазини дуже популярні.

Юлія МІХНО

Зараз ви читаєте новину «У дев"ятирічної Вікторії в руках розпалася електропереноска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути