Ексклюзиви
середа, 05 березня 2008 18:15

Таргани втікають з новобудов з євроремонтом

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Директор Полтавського центру профдезінфекції Ігор Шкідченко показує єдиний у місті реактивний аерозольний генератор. Його використовують для знищення великої кількості тарганів
Директор Полтавського центру профдезінфекції Ігор Шкідченко показує єдиний у місті реактивний аерозольний генератор. Його використовують для знищення великої кількості тарганів

За останні кілька років у багатоповерхівках Полтавщини майже зникли таргани. У центрі профдезінфекції стверджують, що вони мігрували. Полтавські біологи кажуть: комах поменшало через мобільні телефони та сучасні електроприлади.

На Центральному ринку Полтави Лариса Гонтар продає отруту від гризунів, комах.

— Дайте щурів потравити, — схиляються над прилавком дві жінки в теплих хустках.

Продавчиня подає кольорові пакети.

— Раніше торгувала отрутою від щурів восени, а тепер — цілий рік, — каже жінка. — Від тарганів рідко хто трутку просить.

Гонтар впевнена, тарганів поменшало, бо нинішня отрута — ефективніша.

— Тепер біда — земляні блохи, — хитає головою. — Їх повно в підвалах та на перших поверхах багатоповерхівок. Від них хороший препарат діазенон, — показує упаковку.

Квартира полтавки 54-річної Ольги Єрмолаєвої на дев"ятому поверсі. В помешканні були таргани.

— А потім раз і не стало, — сплескує в долоні жінка. — Дивилася по телевізору, що вони втікають через погану екологію. Тарганів немає останні чотири роки.

Директор Полтавського центру профдезінфекції 54-річний Ігор Шкідченко показує реактивний аерозольний генератор, яким проводять обприскування від комах.

— Лише ми працюємо в Полтаві з такою "пушкою", — ставить на стіл установку, схожу на пилосмок, із довгою прямою трубою.

Шкідченко переконує, тарганів не поменшало.

— По-перше, не сезон. Найактивніше комахи розмножуються влітку. Офісна техніка теж ні до чого, — хитає головою чоловік. — Кілька років тому травили тарганів в офісі. Вони вискакували з телефонів, системних блоків.

Таргани люблять дерево, тепло, вологу. У приміщеннях — ховаються в щілини.

— Пластик, плитка, гіпсокартон, пластикові труби, що не протікають, їм не підходять для життя, — говорить Ігор Шкідченко. — Люди, які живуть у новобудах та у квартирах із євроремонтами, стали менше звертатися. Але в барах, офісах, установах обробки від тарганів проводимо постійно.

Дезінфекція однокімнатної квартири коштує 70 грн. Якщо тарганів мало, використовують отруту-гель.

Є два види тарганів — рудий (прусак. — "ГПУ") і чорний. Любителі екзотики розводять американських тарганів завдовжки до 5 см. До полтавських зоомагазинів таких комах привозять на замовлення. Один коштує від 28 грн.

— Уявіть! В одному кафе Полтави розвелися американські таргани, — розповідає Шкідченко. — Ми їх знищили.

Таргани — канібали. Американський тарган може виїсти дрібних прусаків у квартирі.

На тарганів діють негативно високочастотні телекомунікаційні випромінювання.

— Для досліду фізики опромінювали зерна рослин, — говорить завідувач кафедри біології людини і тварини Полтавського педуніверситету доцент Віктор Закалюжний, 57 років. — Низьке опромінення стимулювало ріст, високе — вбивало в зерні зародок. Те саме відбувається з тарганами.

Закалюжний переконує, що рудий тарган — витриваліший. Він майже витіснив чорного. Також зникнення тарганів пов"язує з використанням сильнодіючих отрут. Каже, колись так само масово зникли клопи у квартирах.

Зараз ви читаєте новину «Таргани втікають з новобудов з євроремонтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути