четвер, 24 березня 2011 17:07

Штукатурка із кінотеатру сиплеться на голови

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Під стінами кінотеатру імені Котляревського полтавці та гості міста чекають міський транспорт. Ховаються від негоди. Від штукатурки, яка падає, людей захищає спеціальна сітка
Під стінами кінотеатру імені Котляревського полтавці та гості міста чекають міський транспорт. Ховаються від негоди. Від штукатурки, яка падає, людей захищає спеціальна сітка

Будівля кінотеатру ім. Котляревського у центрі Полтави сильно руйнується. По стінах пішли тріщини. Під дахом причепили залізну сітку, на якій лежать шматки дерева, каміння та крейди, що відпали. Її ніхто не чистить. Поряд із кінотеатром — центральна зупинка міського транспорту. Під стінами ховаються від негоди полтавці та гості міста. Попереджувальних табличок про аварійність будівлі немає.

— Його звели 1810 року як будинок Дворянського зібрання. В радянські часи увійшов у перелік пам'яток, що охороняються державою і законом. Із 2001-го став пам'яткою архітектури державного й національного значення, — говорить 37-річний Віталій Павлов, начальник відділу туризму та культурної спадщини міськвиконкому. — Був одним із громадських і культурних центрів міста. Сьогодні будівля належить до управління комунальної власності. Воно повинно опікуватися нею, зокрема робити ремонт.

В управлінні комунальної власності відповідальність за архітектурну пам'ятку на себе беруть частково. Посилаються на управління культури. Те скеровує до управління архітектури, яке знову переадресовує до управління комунальної власності.

— Так, ми опікуємося зданієм. Але воно вимагає багато грошей для ремонту, — каже 57-річна Віра Сиволап, заступник начальника управління майном комунальної власності Полтави. — Він став збитковим, тому його здали в оренду. Зараз там кінотеатр, комп'ютерний та більярдний клуб. Орендарів заставляємо робити поточний ремонт. Вони кожного року косметично ремонтують фасад. Де треба, білять, де треба, підмазують, щось всередині рихтують. Та це не допомагає. Держава на будівлю коштів не дає.

У міському бюджеті грошей на реконструкцію кінотеатру немає. Чому біля нього не встановлюють аварійних табличок, відповісти не можуть. Кажуть, працюватимуть над цим питанням.

У 1930-х у будівлі кінотеатру працювала перша у Полтаві громадська бібліотека. Там виступали російські композитори Антон Рубінштейн, Петро Чайковський, Сергій Рахманінов, співав Федір Шаляпін. Художниця Марія Башкірцева виставляла свої картин. Тут зупинялися Романови, влаштовували бали. Під час Другої світової у будівлі зруйнувався дах. А 1943-го вона горіла. Відреставрував її головний архітектор Полтави Лев Вайнгорд.

Зараз ви читаєте новину «Штукатурка із кінотеатру сиплеться на голови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути