Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 18:31

Стрибок із парашутом для новачка коштуватиме від 250 гривень

Автор: фото з архіву Олександра Саковця
  Студенти Полтавського національного технічного університету під час занять із вивчення будови парашута в клубі ”Альбатрос”. 2003 рік
Студенти Полтавського національного технічного університету під час занять із вивчення будови парашута в клубі ”Альбатрос”. 2003 рік

У Полтаві стрибкам із парашутом і польотам на параплані вчать у клубі "Альбатрос". Стрибнути може кожен охочий віком від 16 років.

— Для стрибка потрібне лише бажання та гроші, — розповідає громадський інструктор "Альбатросу" Олександр Саковець, 25 років. Він стрибнув понад 30 раз із парашутом і здійснив більше 200 польотів на параплані.

Перед стрибком новачок має пройти 10 год. навчання. В "Альбатросі" воно безкоштовне. Заняття проводять на другому поверсі басейну "Дельфін" по вул. Фрунзе щовівторка і щочетверга з 19.00. Там розповідають про облаштування парашута, його дію в повітрі і поведінку під час польоту.

— Після навчання збираємо групу від десяти чоловік і веземо на аеродром у селі Волноваха Донецької області. Два полтавських закриті, — веде далі Саковець. — По прибуттю на аеродром обов"язково проводять медогляд — вимірюють пульс, тиск і перевіряють загальний фізичний стан.

За дорогу треба сплатити 50—60 грн, а за стрибок для новачка та прокат спорядження 250—300 грн. Навченому парашутисту це обійдеться в 120–150 грн. Тандем-стрибок із майстром коштує 650 грн.

Із власним спорядженням стрибати дешевше — 120—150 грн.

Ранець для парашута коштує від 5 тис. грн, основний і запасний парашут близько 5 тис. грн, висотомір — 250 грн, шолом — від 1 тис. грн, страхувальний пристрій, який відкриває парашут на висоті 250 м, — близько 5 тис. грн. На ноги потрібно одягти легкі черевики або міцні кросівки. Стрибати бажано в комбінезоні по фігурі або спортивному костюмі.

— Заборони стрибати діють лише коли вітер більше десяти метрів за секунду та під час опадів або грозової активності, — додає Олександр. — Не можна людям, які страждають на головокружіння, порушення опорно-рухового апарату й поганий зір.

Новачки стрибають із висоти 1 км. Політ із горизонтальною швидкістю 40 км/год. триває 4–5 хв. За 3–4 м слід зменшити швидкість до нуля, щоб безпечно приземлитися.

Досвідчені парашутисти піднімаються від тисячі до 4,2 тис. м.

— Ще не було таких випадків, щоб парашут не відкрився. У новачків він розкривається одразу через дві-три секунди, — запевняє Саковець.

Виїзди на аеродром здійснюють або щотижня, або раз на місяць.

— Найбільший наплив бажаючих весною, зараз і в середині зими. У більшості стрибають чоловіки. Жінки в основному кидають усе посередині занять, — говорить Олександр.

Для польотів на параплані теж треба пройти курс навчання. Від парашуту це відрізняється тим, що стрибати треба з гори. Тренувальні гірки є в селі Абазівка та Пожарна Балка Полтавської області. Досвідченіші парапланетисти їздять на гори в Устивицю Великобагачанського та Градизьк Глобинського районів.

Зараз ви читаєте новину «Стрибок із парашутом для новачка коштуватиме від 250 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути