Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2009 17:42

Сміття перероблятимуть на електрику

Тиждень над міським сміттєзвалищем у Крюківському районі Кременчука з високої труби палає вогонь. То запалили біогаз, що добувають зі свердловини з-під непотребу. Її пробурили працівники німецької компанії "ХААЗЕ Енергетіхен". Із часом планують встановити ще п"ять свердловин і збудувати сміттєпереробний завод.

— Так поменшає і саме звалище, і забруднення підземних і ґрунтових вод. Цього року вже двічі займалося сміття через накопичення метану, — розказує мер Кременчука Микола Глухов, 59 років. — Перша свердловина покаже, скільки газу можна добути з надр і якої він якості.

Добутий біогаз спалюють. Згодом планують пустити його на виробництво електроенергії. Розраховують, що її вистачить на повне або часткове задоволення потреб теплоелектростанції Крюківського вагоно-будівного заводу. Вона забезпечує струмом правобережну частину Кременчука, де живуть 30 тис. людей.

Це перший в Україні подібний проект. На нього планують витратити до 30 млн євро. Гроші дадуть інвестори. Перші 650 тис. євро вклала компанія "ХААЗЕ Енергетіхен". Гроші їй дав Державний банк розвитку Німеччини. Згодом збудований завод стане власністю України.

Зараз ви читаєте новину «Сміття перероблятимуть на електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути