Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 18:19

Скульптури зі сміття в Полтаві продавали за 10 тисяч гривень

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Художник Юрій Радчук сидить позаду земної кулі, яку помістив на купу сміття. Гроші від її продажу хотів віддати ВІЛ-інфікованим. Але кулю не купили
Художник Юрій Радчук сидить позаду земної кулі, яку помістив на купу сміття. Гроші від її продажу хотів віддати ВІЛ-інфікованим. Але кулю не купили

Минулої неділі в Корпусному парку в Полтаві відбулася акція на підтримку ВІЛ-інфікованих. Її організувала благодійна асоціація "Світло надії".

Полтавські художники виготовили скульптури зі шприців, пластикових пляшок та сміттєвих пакетів. Підготували виставку-продаж картин. Частину виручених  коштів майстри передали Полтавському центру "Ти — найкращий!" для дітей із ВІЛ-статусом.

Скульптури зробили з плавленого пластику у вигляді дерев. Одне з них обкололи поплавленими шприцами. Інше обвішали презервативами, наповненими водою.

— Хотіли символічно показати, що можуть зробити з людиною наркотики, — говорить художник Андрій Собянін, 30 років. — Тут є дерево зараженої крові, хворе та дерево надії. Використали для скульптур пластик, бо це сучасний матеріал, а СНІД — хвороба також сучасна.

Митці виставили скульптури на продаж. За все хотіли 10 тис. грн. Але ніхто не купив.

— Наші люди ще не звикли до таких благодійних акцій. За кордоном купують твір мистецтва, а гроші йдуть на боротьбу з якоюсь проблемою, — зазначає Собянін.

Із 24 картин 31-річного Максима Юхно на виставці купили дві. За "Шестикрилого янгола Серафима" та "Старого Арлекина" заплатили по 300 грн. Половину виручених коштів художник віддав центру ВІЛ-інфікованих дітей.

Земну кулю зі сміття зробив полтавець Юрій Радчук. До неї приклеїв диск гурту "Квін". Його соліст Фредді Меркурі — помер від цієї хвороби. Також Юрій виставив вісім своїх картин.

Роботи з виставки автори передали благодійній асоціації "Світло надії". Запропонували проводити арт-терапію з ВІЛ-інфікованими — разом створювати такі скульптури.

Тест на СНІД роблять безкоштовно

У рамках акції на підтримку людей, які живуть із ВІЛ у Корпусному парку в Полтаві проводили анонімні експрес-тести на ВІЛ та сифіліс, роздавали презервативи.
— Кров із пальця крапаємо на аплікатор. За 15 хвилин відомий результат, — пояснює медпрацівник благодійної асоціації "Світло надії" 36-річна Наталія. — Експрес-тести з Америки Полтава отримала у грудні. У поліклініці результати повідомляють за сім днів.
Кількість людей, які можуть перевіритися необмежена. Це можна зробити щодня, крім суботи та неділі, в полтавських пунктах обміну шприців, у дворі поліклініки N4 та за зупинкою вул. Чапаєва між будинками NN42 і 44 на вул. Фрунзе. Також тут роздають одноразові шприці, презервативи. Щотижня працівники "Світла надії" виїжджають на трасу Київ–Харків та проводять експрес-тести для повій.
Більше дізнатися про ВІЛ можна в офісі асоціації на вул. Артема, 28а в Полтаві. Центр боротьби та профілактики СНІДу розташований на пров. Госпітальному, 5. Всеукраїнська гаряча лінія з питань ВІЛ-СНІД: 8 (800) 500 45 10.
На Полтавщині від СНІДу торік померли близько 500 осіб. ВІЛ-інфікованих в області — 1564. Серед них 30 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури зі сміття в Полтаві продавали за 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути