Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 17:16

"Регіонали" поцупили документи

Народні депутати від Партії регіонів вилучили, а точніше викрали, з архіву Вишгородської райдержадміністрації Київської області всі документи, які стосувалися нібито законної приватизації Віктором Януковичем державної резиденції "Межигір"я" та лісу, що її оточує, площею 140 га.

Вимога на вилучення паперів була завізована членом Партії регіонів Миколою Джигою — головою парламентської комісії з розслідування обставин арешту тодішнього голови Донецької облради Бориса Колеснікова 2005 року. Урядові довелося пригальмувати початок судового процесу з повернення "Межигір"я" в державну власність: Міністерство юстиції не може ознайомитися з матеріалами через їх відсутність.

— Ми не можемо подати жодного позову, оскільки матеріали в голови спецкомісії Джиги, — наголосив заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. За його словами, уся надія на спікера Верховної Ради Володимира Литвина, в якого можна випросити копії цих документів.

Очевидно, що якби у справі з "Межигір"ям" усе було б "чисто", "регіоналам" не було би сенсу діяти такими методами і гальмувати початок судового розгляду.

Нагадаємо, прем"єр Юлія Тимошенко вирішила повернути в держвласність Межигір"я, де тепер проживає Віктор Янукович. За часів, коли він очолював уряд, ця резиденція, яка є історичною цінністю, через спритну комбінацію перетворилася у приватні володіння Віктора Федоровича. І хоча особисто Янукович заявляє, що "продав усе", аби розрахуватися за скромну дачку, журналісти з"ясували: лідер Партії регіонів каже неправду, адже в Донецьку в нього лишилися і квартира, і дача. А в низці столичних ЗМІ з"явилась інформація, що президент Ющенко дозволив Януковичу 2007-го приватизувати "Межигір"я" в обмін на його згоду на дострокові парламентські вибори. Хоча перед цим лідер Партії регіонів запевняв, що переобрання Ради не відбудеться. Адже на той момент, за його ж словами, вибори були вкрай шкідливими для країни з економічної точки зору.

Якби у справі з "Межигір"ям" усе було "чисто", "регіоналам" не було б сенсу діяти такими методами і гальмувати початок судового розгляду

Колись на території державної резиденції "Межигір"я", якій Кабмін торік дав статус заповідника, був один із найвідоміших монастирів української землі. Його попередником вважають обитель домонгольскої епохи з кам"яним Спаським храмом ХII ст., що розташована неподалік від Вишгорода. За часів Батия її зруйнували, а потім монахи облюбували Межигірське урочище і спорудили там церкву. У XVII ст. тут уже був великий комплекс Спасо-Преображенського монастиря. На Запорізькій Січі Межигірський Спас вважали своїм військовим монастирем і навіть називали "Запорізькою Лаврою".Звідси призначали священиків на Січ. Тут лікували покалічених січовиків, а старі козаки знаходили собі тут останній притулок.

Сьогодні в "Межигір"ї", "завдяки" розгорнутому Януковичем будівництву, від колишньої історичної пам"ятки майже нічого не лишилося. Осучаснена резиденція представляє скоріше розважальний комплекс із боулінгом і штучним басейном. Причому сам екс-прем"єр вважає привласнену ним дачу в "Межигір"ї" звичайним домом. Щоправда, назвати дім площею 600 кв. м звичайним у простої людини навряд чи язик повернеться. Це радше сучасний маєток — ще й із мисливською будівлею та приватним зоопарком, в якому Янукович — справжній поміщик, хіба що без кріпаків.

Головний "регіонал" будь-що хоче залишити "дачу" за собою. Вочевидь, навіть перемога на президентських виборах потрібна Януковичу не в останню чергу для того, щоб зберегти за собою резиденцію "Межигір"я".

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" поцупили документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути