Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

При стрибках тиску самостійно можна приймати тільки заспокійливе

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Лікар-кардіолог кардіологічного відділення №1 Полтавського обласного кардіодиспансеру Наталія Коршенко міряє тиск у пацієнта Олександра Мяло
Лікар-кардіолог кардіологічного відділення №1 Полтавського обласного кардіодиспансеру Наталія Коршенко міряє тиск у пацієнта Олександра Мяло

Коридором Полтавського обласного кардіодиспансеру сновигають лише бабусі в квітчастих халатах. Притримують одна одній двері. Несуть із їдальні до палати горнятка, з яких піднімається пара. Вправно тримають в одній руці чашку та скибку хліба з великим шматком масла.

— Какао сьогодні? Солоденьке? — жваво перепитують одна одну.

У відділенні євроремонт. Cтіни палат пофарбовані в персиковий колір.

Крім 62-річного полтавця Олександра Мяло, в палаті ще троє чоловік.  Мяло лікує хворе серце вже сьомий рік. Каже, що намагається щопівроку лягати до лікарні. Тиск "скаче", коли погода змінюється або сильна спека.

— Усе життя водієм пропрацював, — розповідає Мяло. — Робота не з легких. Цілий день за баранкою. На нервах увесь час.

У чоловіка бліде обличчя. Він потирає руки.

— Через сильну спеку в голові паморочиться, — каже Олександр. — На стаціонарі в кардіодиспансері лікуюся десятий день. Дуже приємний персонал. Аби серце не калатало та тиск не підвищувався, кави треба менше пити. Палити взагалі не можна. Лікарі радять дотримуватися постільного режиму. Прописали ліки, перевели на дієту. Годують супчиками, салатами. Нічого смаженого.

Завідувачка кардіологічного відділення N1 обласного кардіодиспансеру 32-річна Вікторія Шкляренко каже, що вчасна профілактика гіпертонії убезпечить від інфаркту та інсульту. Якщо кілька років не лікувати підвищений тиск, із часом може розвинутися патологія нирок, серця, судин головного мозку.

Нині через різкі коливання атмосферного тиску та перепади температури кількість госпіталізованих кардіохворих збільшилася на 17%. Підвищений тиск має кожен третій житель регіону, — кажуть лікарі. Торік проблеми з тиском були в кожного четвертого.

Серед причин, що впливають на підвищення тиску, називають погоду, спосіб життя людини та генетичну спадковість. Гіпертонію мають 40% дорослих. Половина хворих практично нічого не відчуває і вважає себе здоровими. Із тих, що знають про хворобу, лікується тільки половина.

Вчасна профілактика гіпертонії убезпечить від інфаркту та інсульту

— Коли людина перепрацьовує, перебуває в стресовому стані, зловживає цигарками та алкоголем, підвищення тиску не уникнути, — говорить Шкляренко. — Не слід вживати надміру солону їжу та велику кількість рідини.

В окремих людей генетично запрограмований ранній розвиток гіпертонічної хвороби. Це стосується пацієнтів, родичі яких хворіли на гіпертонію в ранньому віці. У чоловіків тиск підвищується через шкідливі звички. Одна цигарка підвищує тиск на 20 мм ртутного стовпчика. Чоловіки страждають на гіпертензію у більш ранньому віці.

Проблема підвищення тиску є також у спортсменів, які різко залишили професійний спорт. Гіпертонікам протипоказана тяжка праця, заняття атлетикою.

У випадку "стрибків" тиску самолікування може бути фатальним. Самостійно можна приймати тільки заспокійливе: корвалол, валеріану. Потім неодмінно проконсультуватися з лікарем.

— Серед сучасних методів обстеження не тільки одноразове вимірювання тиску, — наголошує Вікторя Шкляренко, завідувачка кардіологічного відділення N1 Полтавського обласного кардіодиспансеру. — Останні п"ять років широко практикується добовий моніторинг артеріального тиску. Пацієнту накладається манжена, закладається в програму вимірювання тиску. Апарат вимірює тиск протягом доби навіть за межами лікарні. Це дає змогу побачити реальну картину захворювання.

Таким методом можна виявити стан, що має назву "гіпертензія білого халата". Коли в людини відсутня гіпертонічна хвороби, але тиск підвищується.

Апарат виявляє хворобу, яку раніше не діагностували


У Полтавському обласному клінічному кардіологічному диспансері з"явився новий апарат ультразвукового дослідження. Схожих в Україні є ще два — в Києві та Черкасах.
— Цей апарат дає можливість виявляти складнодіагностовані захворювання. Ми зможемо вчасно спрямувати, в разі потреби, хворого до кардіохірурга й так врятувати йому життя, — зазначає завідувачка кардіологічного відділенням N1 обласного кардіодиспансеру Вікторія Шкляренко.
У будь-якому віці нормальний артеріальний тиск становить 140/80 міліметрів ртутного стовпчика або нижче.

Зараз ви читаєте новину «При стрибках тиску самостійно можна приймати тільки заспокійливе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути