четвер, 19 березня 2009 19:07

Уражені омелою дерева масово спилюють

В Устимівському дендропарку на Глобинщині завелася рослина-паразит омела. Здалеку вона схожа на гніздо чи присоски на гілках. Омела почала поширюватися на сусідню Бабичівку, звідти — на Набережне, Погреби та Градизьк. Не оминула й Пирогів та Ярошів.

— Скрізь, крім дендропарку, її вже знищили — дорожня служба спиляла дерева. Інші способи неефективні, — розповідає головний спеціаліст Кременчуцького відділу охорони навколишнього природного середовища Григорій Радочин, 49 років. — Нині трудимося в Устимівці.

— У нас біла омела. Вона уразила листяні дерева — ясени, клени, липи, тополі, акації та робінію. Ці дерева вже замінено на молодші тих самих видів, — каже дендролог 36-річна Олена Білик. — У парку уражено дуже багато дерев. Якщо не спилювати, омела пошириться й на рідкісні види. Роботами займається громадська козацька організація.

Омела живиться соками дерев. Вона навіть узимку зелена, а дерево гине.

— Спочатку всихають гілки, а потім увесь стовбур, — пояснює учителька біології Бабичівської школи Віра Солошенко, 49 років. — Уражає рослина і садки. Людям шкоди не робить. Поширюють омелу граки, ворони та сойки. Вони люблять її ягоди. Липке насіння пристає до дзьобів, птахи труться ними об інші дерева — намагаються позбутися. Омела дуже живуча — її вік сягає 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Уражені омелою дерева масово спилюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути