понеділок, 12 вересня 2011 06:45

Попит на яблука зросте взимку

— Цього року на яблука страшенний урожай. Соку наварила, варення закрила. А їх іще повно висить, — каже Надія Іваненко, 45 років, із Гадяча. — Сусід здавав по 35 копійок за кіло. Напахався страшне, а нічого не заробив. Тепер ціну підняли до 50 копійок. Народ накинувся. По чужих садках лазять. У нас  дерева над дорогою обпатрали, гілля поломили. Ми з чоловіком натрусили чотири мішки. Хоч зелені, все одно здали.

У Гадячі відкрили близько 50 приймальних пунктів. Працюють із 8.30 до 21.00. Беруть фрукти будь-яких сортів, аби не гнилі.

— Біля воскозаводу є гарний сад. Багато зимових сортів. Тепер і листя з дерев обдерли, — говорить місцева Іванна Микитенко, 52 роки. — Ніколи такого ажіотажу не було.

У більшості районів області на яблука неврожай. Біля Полтави сади побив град. На оптовому ринку обласного центру фрукти купують по 5 грн. Продають по 6,5 грн.

— Якщо селянин має пару дерев, здавати яблука перекупникам невигідно, — розповідає Олександр Корнійко, 40 років, підприємець із Лубен. Він садівник. — Краще скооперуватися кільком сім'ям і відвезти врожай на оптовий базар у велике місто, як-то Полтава чи Кременчук. Можна давати оголошення через інтернет. Вигідно купують підприємства з Донецька, Маріуполя, Харкова. Часто озиваються з Москви. Платять по 2,5–3 гривні за свіжозірвані. Наприкінці осені — на початку зими беруть полежані. За кіло дають по 5 гривень. Приїздять фурою, одразу грузять кілька тонн. Цього року в області урожай на яблука слабий. Краще не продавати зараз. Зимою на них буде попит, може, підніметься ціна.

Зараз ви читаєте новину «Попит на яблука зросте взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути