Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2007 07:05

Полтавські бомжі зимують у каналізації на Чапаєва

  Олександр Чован із Полтави. Чоловік бомжував п’ять місяців
Олександр Чован із Полтави. Чоловік бомжував п’ять місяців

На Полтавщині просто неба зимуватимуть щонайменше 360 бомжів. Саме така кількість безпритульних пройшла минулого року через приймальник-розподільник при обласному управлінні міліції, який цього року закрили. Хоча, кажуть, реальна кількість бомжів у кілька разів перевищує зареєстровану.

На зупинці по вул. Шевченка курять двоє чоловіків. В обох брудний одяг і побиті обличчя. 37-річний Олександр Чован і його товариш Микола, який не називає прізвища.

— Ми схожі на бомжів? — перепитує Микола. — У мене є хата.

— І в мене. Живу в елітному будинку по вулиці Пушкіна, 88. Батьки, брат і невістка хочуть мене вижити, — дихає перегаром Чован. Каже, що закінчив м"ясо-молочний технікум і працював підприємцем — продавав шуби. — Та мене кидонули. Почав бомжувать.

Чому пішли з дому?

— Із батьком посварився, ночував у під"їзді. Там мені міліція підкинула ствол. Тому переховувався й бомжував п"ять місяців. Дали мені два роки умовно.

А за що жив?

— Пляшки, залізо збирав. Спав на траві, мерзнув. Тому брав горілку й сосиски в піцерії, яку Сашка й Колька по Чапаєва держать. Випиваєш — і вже не так холодно. Підробляв у чурок-азерів. На вулиці Комсомольській, 16, де міліція, є маленький притончик. Там прихований магазин. Зранку за пляшки дають миску супу зі шматком хліба. Я там пристроївся. Туди всякі приходять працювати: і ті, що миються, і ті, що з вошами.

Де взимку гріються бомжі?

— У підвалах, під"їздах, на стройках. Їх виганяють звідти, б"ють. Або на опалювальних трубах біля обласної лікарні, поблизу смітника. У каналізації по Чапаєва спускаються. Вилазять звідти біля кафе "Діана". По лікарнях — кажуть, що хворі. Або збирають картонні коробки і стелять на землі. Мусора їх водою обливають. Деякі реалізаторами влаштовуються. От тут, на базарі, бабушка самогонку жене, а Серьожа її реалізує.

У бомжів є житло?

— Та є різні. Он колишній футболіст, — киває на брудного чоловіка з пляшками в сумці. — Має де жити, а під дурака косить. Живе з того, що на крадені документи бере кредити. Он Коля афганець. П"є, бо бачить уві сні війну. Пенсійний і посвідчення в нього вкрали.

Таке життя багатьом подобається. Інколи на смітнику остатки бутербродів із червоною ікрою попадаються. Один гаманець із 300 доларами знайшов. А щоб не стидно було по мусорках нишпорити, то за ніч напиваєшся пива, водки.

Чому перестали бомжувати?

— Два місяці тому впав у люк і зламав ногу. І мішка зараз не підніму. Ось хлібний кіоск на Зигіна покрасив за 20 гривень. Смішні гроші. Зараз сплю в коридорі, всі мої речі родичі викинули.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські бомжі зимують у каналізації на Чапаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути