понеділок, 05 березня 2012 06:00

"Політики призвели до того, що маємо ковбасу без м'яса й сметану без молока"

Автор: фото: Олексій ВИНОГРАДОВ
  Наталія Королевська оглядає Хорольську пекарню. Спробувала ставити хліб у піч і виймати з форм готовий
Наталія Королевська оглядає Хорольську пекарню. Спробувала ставити хліб у піч і виймати з форм готовий

"Змінюються часи, міняються уряди, а політика лишається одна — хлібопекарів хочуть чи то повністю знищити, чи поставити галузь на межу виживання. Через адміністративний тиск на сільськогосподарські підприємства починається їх занепад. Навіть наша пекарня торік отримала 600 тисяч гривень збитків", — каже Іван Бондаренко, генеральний директор приватного підприємства "Хорольська механізована пекарня", директор асоціації "Полтава-хліб".

У середу, 29 лютого, зустрічає в приміщенні Хорольської пекарні народного депутата Наталію Королевську, 36 років. Вона — відома опозиціонерка, голова комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. Директор асоціації проводить її до великого залу. Там зібралися хлібопекарі й фермери Полтавщини.

— Борошно, котре видають на пекарні з державного аграрного фонду, не дозволяє стабілізувати ціни на нашу продукцію. Воно на 35-40 відсотків дорожче, ніж продають на ринках. Подорожчав газ, електроенергія. За такої дорожнечі зросла й собівартість хліба. Але піднімати ціни держава не дозволяє. Тому підприємства працюють у збиток, — продовжує Іван Бондаренко. — За останні чотири-п'ять років на нашій пекарні не ставили нове обладнання. Немає можливості впроваджувати енергозберігаючі технології. Сьогодні невигідно працювати чесно, прозоро й сплачувати всі податки. Розсудіть самі, як почнуть пекарі добросовісно працювати, з кого ж тоді чиновники братимуть хабарі? Всі міністри й прем'єри в один голос кажуть — зерна в країні достатньо, Полтавщина зібрала хороший урожай, тому підстав для підняття цін немає. Таке балакають, як ніколи не працювали на виробництві, уявлення не мають про господарську діяльність. Через таку політику змушені фальсифікувати. Політики призвели до того, що маємо ковбасу без м'яса й сметану без молока.

Хорольська механізована пекарня реалізує продукцію в 12 районах Полтавщини. Печуть натуральний хліб без домішок, покращувачів смаку й розпушувачів. Торік підприємство мало не закрили. Відстояла його Наталія Королевська.

В області за рік зупинили роботу Пирятинський хлібзавод, там випікали по 60 тонн хліба на добу, хлібзаводи в Полтаві, Гадячі й селі Кохнівка Кременчуцького району. Держава не зацікавлена в збереженні галузі, нарікають хлібопекарі.

— Я прийшла в політику з бізнесу. Знаю, що таке працювати на межі рентабельності три-п'ять відсотків, балансувати між зобов'язаннями, необхідністю розвивати підприємство й попитом ринку, — каже Наталія Королевська. — Ціноутворення — проблема не сьогоднішнього дня. Але вихід є. Перш за все, потрібно поміняти підходи до державного регулювання. Саме держава має бути зацікавленою, щоб галузь працювала легально, відкрито й прозоро. Адже хліб — це продовольча безпека країни. Аби галузь стала легальною, потрібно розробити меню стимулів. Хлібопекарі отримують на місяць менше 2 тисяч гривень. З такою платнею люди не зможуть довго працювати. При першій нагоді шукатимуть іншу роботу. Необхідно підвищити заробітні плати, підняти престиж цієї професії.

Провести модернізацію самотужки підприємства не можуть, бо не мають оборотних коштів. Влада могла би не обкладати податками ті суми, що йдуть на модернізацію. Нині є адресна дотація. Але реально її отримують властьімущі. Дотацію варто віддати хлібопекарям і так компенсувати соціальну вартість хліба. Владі пояснити негайно: хлібопекарі — не чарівники й батони ростуть не на пальмах. Торік був хороший урожай зерна...

— Могли би озолотитися, — кажуть між собою хлібопекарі в залі.

— А заробили кілька компаній, які квоти роздавали. Країна як була голодною, такою й лишилася, — продовжує Наталія Королевська. — Переконана, необхідно формувати меню стимулів для галузі, щоб існували гарантії по соціальній ціні з боку підприємств і була компенсація від держави. Час розробити стимули для детінізації галузі. Без регулювання політики зайдемо в тупик. Але такого не допустимо. Будемо працювати. Спільно ми переможемо.

101

грам хліба випікають легально на кожну людину в країні. За нормами повинно бути не менш як 277 г. У блокадному Ленінграді, порівняла Наталія Королевська, людям видавали по 150 гр хліба. 37 % підприємств галузі працюють легально. 63 % хлібобулочних виробів печуть незаконно.

 

Перевіряти підприємства до кінця року не будуть

Народний депутат Наталія Королевська добилася в парламенті мораторію на перевірки малого й середнього бізнесу до кінця 2012 року.

— На період виборів треба дати відпочинок бізнесу. Щоб люди трохи займалися справами, а не відбивалися від окупації перевіряючих органів, — каже Королевська. — Інакше виходить, якщо підприємства ще працюють і розвиваються, у них треба забрати всі кошти й поділити між чиновниками. За таких умов, восени кожне робоче місце доведеться заносити в Червону книгу.

Торік у країні закрилися близько 250 тисяч підприємств малого й середнього бізнесу. На 5% збільшилися внутрішній валовий продукт, і на 58 % — надходження у бюджет.

— Кожна розумна людина скаже, такі цифри — абсурд, — говорить Наталія Королевська. — Просто прийшли на підприємство, забрали гроші, після того воно закрилося. Якщо ще раз так пограбують економіку, будуть масові скорочення на ринку праці.

 

Зараз ви читаєте новину «"Політики призвели до того, що маємо ковбасу без м'яса й сметану без молока"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути