пʼятниця, 25 травня 2007 07:02

Олія подорожчає в липні й подешевшає восени

45-річний Олександр Іващенко має власну олійницю в райцентрі Оржиця. Виробництвом нерафінованої фільтрованої олії займається 3 роки. Продає її по 3–4 грн за літр. Найдешевше олія коштує взимку, найдорожче — з липня по 15 вересня.

— У цей період олія найдорожча, бо закінчується сировина. А із середини вересня починають збирати новий урожай насіння соняшнику, — каже Іващенко.

Виробництвом олії господарям вигідно займатися в тому випадку, коли вони використовують власну сировину. Олександр — фермер, сам вирощує соняшник для переробки. Із 1 га торік зібрав у середньому 13,5 центнера. Такий же показник був по району.

— Якщо закуповувати насіння, то переробкою займатися невигідно, — продовжує Олександр. — Ціна на сировину нестабільна. Основний чинник, що впливає на високу вартість тонни насіння, — дефіцит. Соняшник вивозять за кордон, це по-перше. По-друге, через погоду може бути неврожай.

Насіння від людей Іващенко закуповує за ціною від 800 грн за 1 т у сезон, до 1,5 тис. грн — у міжсезоння. З центнера насіння виходить 30 кг олії і 30 кг макухи.

Зараз ви читаєте новину «Олія подорожчає в липні й подешевшає восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути