"Недороге м"ясо купують пенсіонери. Молодьож прибіжить, нагребе, — жестикулює продавець свинини на Центральному ринку Полтави Катерина Костенко. — Курятину покупці не люблять. Не натурпродукт. Он скільки лежить бройлерів".
У критому ринку до 30 точок продажу свіжого м"яса. Свинину можна купити за 15–26 грн, філе телятини — 25 грн, із кістками — 10–12 грн.
— Я свинину не покупаю, только сало, — складає в сумку покупку Лариса Іванова, 70 років. — Курятину беру рідко, люблю молодую говядіну. Я брала по 22 хорошу мякоть, а ребро або грудину — по 11–12 гривень. Щас мякоть стоїть 23–24.
На одному з прилавків перепродує туші двох бройлерів, курку й качку жителька села Копили з-під Полтави 68-річна Ніна Іванівна. Прізвище називати не хоче.
— Ціни на курятину не піднялися. Двокілограмовий бройлер або качка коштує 35 гривень, звичайна курка 16, — торкається до м"яса. — За день спродую все. Сьогодні взяла п"ять курочок, трьох бройлерів.
Жінка щоранку приїздить на ринок. За яку ціну бере м"ясо в людей, не зізнається. Запевняє, що заробляє по одній-дві гривні з кілограма.
При вході в ринок із вулиці Чапаєва жінка років 25-ти продає двох домашніх курей на картатій сумці. Сама сидить на низькому стільчику.
— Добираєм свіжі кури, стасівські! (Стасівська птахофабрика в Диканському районі. — "ГПУ") — голосно кричить.
Коли чує про газету, відвертається.
— Це мої, домашні. Я з Ковалівки — відмахується і починає розмовляти з покупцем.
У холодильник навпроти базарних рядів зі свининою і яловичиною вантажники зносять ящики з курячими стегенцями.
— Останнім часом впала ціна на свинину, тому курятину люди беруть менше, — каже комірник м"ясного прилавку Владислав Снітко, 25 років. — Хороше сало по 3–5 гривень. Краще його взяти, ніж бройлера. Окорочка "Наша ряба" півроку тому за 12 гривень 90 копійок розбирали. А зараз на дві гривні менше — і не беруть.
— За перше півріччя на Полтавщині більше як на 10 відсотків збільшили кількість поголів"я худоби. А реалізація м"ясної продукції зросла на 18 відсотків, — запевняє начальник обласного Головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Сень. — За кількістю великої рогатої худоби ми займаємо одне з провідних місць у державі. На 1 липня в області нарахували 215 тисяч голів худоби в сільгосппідприємствах. Збільшення виробництва м"яса спричинило зменшення цін у торгівлі.
Сень каже, що підвищення закупівельної ціни м"яса на одну гривню у виробників дозволить їм краще розвиватися. Зараз сільгосппідприємства свинину продають по 5–6 грн, а яловичину по 6–6,5 грн за кілограм живої ваги.
Ціни на м"ясо і сало на ринках України, грн/кг
|
свинина | сало | яловичина | домашня курка (за 1,5 кг тушки) | бройлери |
Полтава | 15–26 | 1,5–8 | 23–25 | 16–17 | 11–16 |
Миргород | 18–28 | 6–15 | 13–25 | 18 | 20 |
Лубни | 18–29 | 15–17 | 12–24 | 15–17 | 12–17 |
Кременчук | 21–35 | 5–12 | 21–25 | 16–17 | 11–15 |
Львів | 23–27 | 5–8 | 22–24 | 18 | 10,2 |
Київ | 25–30 | 6–9 | 27–32 | 20 | 11,9 |
Коментарі