пʼятниця, 13 липня 2007 07:00

Подешевшали свинина й курятина

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  25-річний підприємець Олександр Бабійчук купив у фірмовому кіоску ”Нашої Ряби” на Центральному ринку в Полтаві у продавця Світлани три курячі стегенця вагою майже кілограм за 11,15 гривні
25-річний підприємець Олександр Бабійчук купив у фірмовому кіоску ”Нашої Ряби” на Центральному ринку в Полтаві у продавця Світлани три курячі стегенця вагою майже кілограм за 11,15 гривні

"Недороге м"ясо купують пенсіонери. Молодьож прибіжить, нагребе, — жестикулює продавець свинини на Центральному ринку Полтави Катерина Костенко. — Курятину покупці не люблять. Не натурпродукт. Он скільки лежить бройлерів".

У критому ринку до 30 точок продажу свіжого м"яса. Свинину можна купити за 15–26 грн, філе телятини — 25 грн, із кістками — 10–12 грн.

— Я свинину не покупаю, только сало, — складає в сумку покупку Лариса Іванова, 70 років. — Курятину беру рідко, люблю молодую говядіну. Я брала по 22 хорошу мякоть, а ребро або грудину — по 11–12 гривень. Щас мякоть стоїть 23–24.

На одному з прилавків перепродує туші двох бройлерів, курку й качку жителька села Копили з-під Полтави 68-річна Ніна Іванівна. Прізвище називати не хоче.

— Ціни на курятину не піднялися. Двокілограмовий бройлер або качка коштує 35 гривень, звичайна курка 16, — торкається до м"яса. — За день спродую все. Сьогодні взяла п"ять курочок, трьох бройлерів.

Жінка щоранку приїздить на ринок. За яку ціну бере м"ясо в людей, не зізнається. Запевняє, що заробляє по одній-дві гривні з кілограма.

При вході в ринок із вулиці Чапаєва жінка років 25-ти продає двох домашніх курей на картатій сумці. Сама сидить на низькому стільчику.

— Добираєм свіжі кури, стасівські! (Стасівська птахофабрика в Диканському районі. — "ГПУ") — голосно кричить.

Коли чує про газету, відвертається.

— Це мої, домашні. Я з Ковалівки — відмахується і починає розмовляти з покупцем.

У холодильник навпроти базарних рядів зі свининою і яловичиною вантажники зносять ящики з курячими стегенцями.

— Останнім часом впала ціна на свинину, тому курятину люди беруть менше, — каже комірник м"ясного прилавку Владислав Снітко, 25 років. — Хороше сало по 3–5 гривень. Краще його взяти, ніж бройлера. Окорочка "Наша ряба" півроку тому за 12 гривень 90 копійок розбирали. А зараз на дві гривні менше — і не беруть.

— За перше півріччя на Полтавщині більше як на 10 відсотків збільшили кількість поголів"я худоби. А реалізація м"ясної продукції зросла на 18 відсотків, — запевняє начальник обласного Головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Сень. — За кількістю великої рогатої худоби ми займаємо одне з провідних місць у державі. На 1 липня в області нарахували 215 тисяч голів худоби в сільгосппідприємствах. Збільшення виробництва м"яса спричинило зменшення цін у торгівлі.

Сень каже, що підвищення закупівельної ціни м"яса на одну гривню у виробників дозволить їм краще розвиватися. Зараз сільгосппідприємства свинину продають по 5–6 грн, а яловичину по 6–6,5 грн за кілограм живої ваги.

Ціни на м"ясо і сало на ринках України, грн/кг

  свинина сало яловичина домашня курка (за 1,5 кг тушки) бройлери
Полтава 15–26 1,5–8 23–25 16–17 11–16
Миргород 18–28 6–15 13–25 18 20
Лубни 18–29 15–17 12–24 15–17 12–17
Кременчук 21–35 5–12 21–25 16–17 11–15
Львів 23–27 5–8 22–24 18 10,2
Київ 25–30 6–9 27–32 20 11,9
Зараз ви читаєте новину «Подешевшали свинина й курятина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути