четвер, 18 листопада 2010 19:09

За ціною освіта в Польщі така сама, як і в Україні

Автор: фото надане програмою ”Європейська осіта”
  Полтавці у жовтні цього року знайомляться з умовами навчання у  Вищій школі суспільно-політичних наук у польському місті Люблін
Полтавці у жовтні цього року знайомляться з умовами навчання у Вищій школі суспільно-політичних наук у польському місті Люблін

Щороку все більше студентів із Полтавщини їдуть на навчання та стажування за кордон. Переважно в сусідні країни, що входять до Євросоюзу.

— Я навчався у Чехії. Там здобував юридичну освіту, — розповідає 29-річний Олег Бондаревський із Полтави. — Жив недалеко від центру Праги. Це дуже чудове місто. А найголовніше те, що я витратив ті ж гроші, які платять студенти за навчання в українських вузах. Але ж зрозуміло, що Європа — це Європа.

У Чехії Олег підробляв у вільний час.

— Робив через два дні на третій барменом у нічному клубі, — продовжує. — Заняттям це не шкодило, бо працював уночі. Навчання починалося близько обіду, то ще міг і поспати трохи після роботи. Заробляв 12 тисяч чеських крон — це трохи більше як п'ять тисяч гривень. Цього вистачало на продукти, вони там недорогі, та на оплату за проживання. Було за що і погуляти сходити.

Цього року за програмою "Європейська освіта" 19 полтавських студентів поїхали навчатися до Польщі.

— Польща зараз найбільше підходить для нашої молоді. Бо їхня мова і культура дуже схожа з нашою, — говорить Олена Катаєва, представниця "Європейської освіти" у Полтавському регіоні. — А диплом визнається по всій Європі. Ціна за навчання там така ж, як і у нас. Це десь 12 тисяч гривень у рік.

Проживання в Польщі коштує 280–500 злотих (780–1400 грн) залежно від умов. За вищою освітою за кордон їдуть здебільшого ті, що мають свої цілі, хочуть чогось досягти.

За словами Олени Катаєвої, для вступу до польського вузу не треба складати зовнішнє незалежне оцінювання. Приймають студентів за результатами співбесіди, яка відбувається в Полтаві. Потім приходить офіційне підтвердження про зарахування студента до обраного вузу.

— На бакалавра там вчаться три роки. Спеціаліста немає, — продовжує Олена Катаєва. — Можна продовжити навчання на магістратурі. Є післядипломна освіта, яка триває один рік, і людина отримує другий диплом, теж бакалавра. Важливо те, що можна там вчитися і працювати. Навіть заробляти таку платню, щоб покрити своє проживання і частково навчання. У середньому зарплата — 400–500 злотих (1100–1400 грн).

У кожному польському навчальному закладі є курси польської мови. Для адаптації у цій країні студенту-українцю потрібно не більше як два-три місяці. До того ж "Європейська освіта" влаштовує ознайомчі поїздки до Польщі для майбутніх студентів та їхніх батьків.

Зараз ви читаєте новину «За ціною освіта в Польщі така сама, як і в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути