четвер, 08 листопада 2007 07:00

Пісню в полтавській студії записують за півтори тисячі гривень

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Вокаліст гурту ”Транс-формер” Валерій Мельник записує пісню до нового альбому у студії полтавського звукорежисера Сергія Єгорова, що на вулиці Фрунзе, 145
Вокаліст гурту ”Транс-формер” Валерій Мельник записує пісню до нового альбому у студії полтавського звукорежисера Сергія Єгорова, що на вулиці Фрунзе, 145

Через півроку полтавський гурт "Транс-формер" завершує роботу над другим офіційним альбомом. Пісні до нього записують на студії Сергія Єгорова.

У приміщенні прохолодно. Музиканти не знімають курток.

— Можна було б зробити ремонт, — говорить 44-річний звукорежисер Сергій Єгоров. — Але навіщо? Щоб ціни підвищити?

— Буде дощ, буде дощ — підстав йому долоні. Буде дощ, буде дощ. Небо як у полоні... — наспівує вокаліст "Транс-формерів" Валерій Мельник, 33 роки.

— Давай ще раз, — зупиняє його Єгоров. Перемикає кнопки на пульті.

Музиканти роблять перерву. Заварюють чорний чай.

— Запис пісні — це дуже кропітка робота, — розповідає Мельник. — Усе починається з барабанів. Після цього записують бас-гітару, тоді басиста. Далі йде запис акустичної та соло-гітар. У такому вигляді пісня схожа на караоке. Аж потім співає соліст. Це називається звуконакопичуванням.

До студії заходить лідер і гітарист гурту Роман Бікеєв, 33 роки. Вітається з усіма за руку.

— Але найскладніше в створенні пісні — це зведення, — веде далі Мельник. — Усе записане накладається одне на одне завдяки спеціальній комп"ютерній програмі. До всього додають ефекти еха, бархатинки тощо. При якісному зведенні ти закриваєш очі і відчуваєш, що бас-гітара, наприклад, стоїть справа.

— У Полтаві найкраще це робить Єгоров, — приєднується до розмови Роман Бікеєв. — У нього багато хто записується: "Онейроїд", "Арахнофобія", "Краяни". Пісні телепроекту "Квадрат У" на каналі "Лтава" та обласного фестивалю "Пісенні крила Чураївни" також він створював.

Багато пісень Єгоров записує з дітьми 10–16 років. Окрім музики, пише тексти. Він член Спілки аранжувальників України.

— Спілка захищає наші авторські права, — каже Єгоров. — До неї  також належить Анатолій Бебешко (київський звукорежисер, один із авторів телепроекту "Шанс". — "ГПУ").

Новий альбом "Транс-формери" планують випустити накладом 5 тис. примірників.

— Мінімальний тираж випуску в Україні — 500 дисків. У Києві ціна виробництва диску з середньою якістю поліграфії становить 5,5 гривні. Зі вкладеною книжечкою — до десяти. Якщо замовляєте понад 10 тисяч штук, то диск коштує 4,5 гривні. Чотири проценти від продажу йде виконавцеві. У магазинах диск купите за 20–25 гривень, — пояснює Валерій Мельник.

Пісню створюють протягом місяця. Середня ціна запису вокалу в Полтаві — 350 грн, написання тексту — 200, аранжування — від 650 грн, зведення — 300–400. Загалом пісня коштує понад 1,5 тис. грн. У Києві ціни вп"ятеро вищі.

Зараз ви читаєте новину «Пісню в полтавській студії записують за півтори тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути