Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 20:07

Пенсіонери здають у ломбард золоті зуби

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Касир-товарознавець відділення мережі ломбардів ”Кредитцентр” по вулиці Пушкіна в Полтаві 23-річна Ірина Копил зважує ювелірні прикраси на електронних вагах. Їх щойно здали під заставу
Касир-товарознавець відділення мережі ломбардів ”Кредитцентр” по вулиці Пушкіна в Полтаві 23-річна Ірина Копил зважує ювелірні прикраси на електронних вагах. Їх щойно здали під заставу

За останній рік зросла популярність послуг ломбардів — спеціалізованих кредитних установ, що надають короткотермінові позики під заставу майна. В Полтаві таких 23. Люди здають прикраси, побутову техніку, антикваріат.

На оформлення банківських кредитів потрібен час. А ломбарди дають позики за 5 хв.

— У Полтаві працює п"ять наших ломбардів. Незабаром відкриємо ще 30 відділень, — розповідає заступник директора мережі ломбардів "Кредитцентр" Галина Лукавська, 41 рік. — Їхня популярність зростає через нестабільну економічну ситуацію у країні, низькі зарплати. Часто людина соромиться позичати гроші в сусідів, а до зарплатні потрібно дожити.

"Кредитцентр" бере під заставу золото, срібло, мобілки з документами та  гарантією. Людина може розраховувати на 20% від ринкової вартості товару. Мінімальна позика — 25 грн.

Заставу оформляють за договором. Слід мати паспорт або інше посвідчення особи, ідентифікаційний код.

За послуги ломбард бере відсотки. Якщо сума позики до 1 тис. грн, нараховують 6% за місяць, від 1 тис. — 4%, понад 5 тис. — 3%. Гроші видають після сплати відсотків.

На повернення грошей дають від 5 до 30 днів. Невикуплені речі ломбард продає в держскарбницю. Загалом, законодавством передбачене повернення позики в ломбарди протягом 90 днів.

У відділенні ломбарду "Лебідь і компанія" у полтавському підземному торговому центрі "Злато місто" молодий чоловік здає під заставу мобілку.

— Я вперше, — нітиться він. — Де підписи треба ставити? — читає договір. Залишає телефон, отримує гроші. — Буду до вас частіше приходити, як грошей до стипендії не хвататиме, — каже наостанок працівниці ломбарду.

— Із побутовою технікою працювати складно, — розповідає фінансовий керівник "Лебідь і компанія" Олександр Лебідь. — Ціна на мобільні миттєво знижується. Тож приймаємо найновіші моделі. Вагу дорогоцінного металу рахуємо без каміння, бруду.

У цьому ломбарді можуть дати 50% від оціночної вартості товару.

— Пенсіонери несуть зубні коронки, люди середнього віку — золоті прикраси, — каже чоловік. — За грам золота 585-ї проби даємо 68 гривень. Зубні коронки оцінюємо у 88 гривень за грам.

Ломбард "Павленко і компанія" в Комсомольську приймає ювелірні вироби, побутову техніку, антикваріат. За річ дають половину вартості.

— Не працюємо з пияками, наркоманами, — говорить директор ломбарду 24-річний Андрій Павленко. — Вони не прагнуть викупити речі.

При ломбарді створили музей невикупленого антикваріату.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери здають у ломбард золоті зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути