Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2009 18:22

Освітяни рили траншеї для пошуку поломки на теплотрасі

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Працівниці станції юних техніків у Миргороді Ніна Шиян, Зоя Горбуля та Лариса Коршунова (зліва направо) розчищають землю над трубами теплотраси
Працівниці станції юних техніків у Миргороді Ніна Шиян, Зоя Горбуля та Лариса Коршунова (зліва направо) розчищають землю над трубами теплотраси

У понеділок із системи теплопостачання генераторної на станції юних техніків у Миргороді вилилося понад 200 л води. Це зафіксував манометр.

Приміщення старе, має велику площу. Оглянули кожен закуток — пошкоджень не знайшли. Припустили, що десь прорвало трубу на теплотрасі під землею.

У вівторок екскаватором знімають шар ґрунту. У траншею із лопатами спускаються три працівниці закладу. Починають згортати землю із цегли.

— Едуардович, Миколайович, залазьте до нас, — гукає одна.

Ті спускаються в яму.

— Труби — сотки, і такі ржаві. Це подача, а це обратка, — говорить керівник гуртків Леонід Оляновський, 57 років. — Вони повинні лежати в бетонних коробах. А їх просто поклали в сиру землю.

— Пам"ятаю, коли клали труби, то сказали, що бурильні й лежатимуть вічно. А вкинули якийсь непотріб, — каже 52-річна Ніна Шиян. Вона підважує цеглу, якою накриті труби зверху, викидає її на поверхню.

Із теплогенераторної в систему подають воду під тиском. В одному місці починає бити фонтан. Оляновський простукує труби молотком. У трьох місцях вони легко деформуються.

Система вже на ладан дихає

— Ця система вже на ладан дихає, — говорить. Вирішують про ситуацію повідомити в міський відділ освіти.

Через годину місцева влада обіцяє за день-два встановити нові пластикові труби, знайшовши для цього гроші.

У приміщенні станції юних техніків розміщені міська та районна станції туристів. У цих трьох позашкільних закладах навчаються понад 500 дітей.

У Миргороді мережі теплопостачання та котельні зношені більш ніж на 70%. Частково місто рятує від замерзання те, що влітку всі системи випробовують при підвищеному тиску. Таким  чином виявляють понад 90% поривів теплотрас.

60% труб на теплотрасах по області зношені. На їх заміну бракує грошей. Найгірше підготувалися до опалювального сезону в Гребінківському та Пирятинському районах.

Зараз ви читаєте новину «Освітяни рили траншеї для пошуку поломки на теплотрасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути