четвер, 03 вересня 2009 18:39

Отримати тепло без газу? Це реально!

Автор: фото з архіву Олега Каркунова
  Регіональний представник торгової марки ”Опалення ХХІ століття” на Полтавщині Олег Каркунов показує електронагрівальні панелі російського виробництва
Регіональний представник торгової марки ”Опалення ХХІ століття” на Полтавщині Олег Каркунов показує електронагрівальні панелі російського виробництва

В останній час побільшало розмов про ціни на газ і майбутнє подорожчання. Частіше хвилює питання: "Що робити, коли раптом повториться ситуація минулої зими? Або ціна на газ стане не по кишені?" Про це ми запитали в представника торгової марки "Опалення ХХІ століття" Олега Каркунова.

— Дійсно, вкрай важко робити прогнози в ситуації, коли суто економічні питання вирішуються під політичними аргументами. "Блакитне паливо" є важелем у руках політиків, а заручником стає промисловість і прості люди, яких "посадили" на голку газової залежності. Це спадок із часів СРСР, коли не дбали про енергозбереження і мали вдосталь дешевого газу. Ринкова економіка вже привела до реальних цін на газ для України.

А чи є вихід із цієї ситуації?

— Вихід завжди є! Тим більше в Україні, яка володіє власними енергоресурсами — газом, вугіллям, електроенергією. Уже зараз прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє: "Ми радикально скорочуємо споживання природного газу, заміщуємо його всім, чим можливо". І це свідчить про розуміння, що  потрібно бути енергонезалежними, перебудовуватися на споживання електроенергії в першу чергу.

Але опалювати газом завжди було дешевше?

— Дійсно, було. Ціни на газ ростуть, і впливати на них стає все важче. На відміну від електроенергії власного виробництва. "Дешеве" газове опалення — міф, який створювали протягом останніх років. Європейські країни давно це зрозуміли, ми ж тільки починаємо.

І все-таки з газовим котлом тепло і зручно. У чому ж недоліки?

— По-перше, ефективність. Коефіцієнт корисної дії, який заявляють виробники газових котлів, начебто наближається до 90–95 відсотків. І ми цьому щиро віримо. Але чомусь для конденсаційних котлів ККД вже оголошують 105–108 відсотків! Як із одного кубічного метра газу отримати більше тепла, ніж там є? Уся справа в "зручній" методиці обрахунку, яка приховувала справжній ККД. І коли її застосували для нових котлів, вийшла нісенітниця. По-друге, складність системи із застосуванням котла, труб, радіаторів, води як теплоносія. Часто неправильні розрахунки або некваліфіковані роботи призводять до того, що десь не гріє, а десь аж пече. По-третє, профілактичні дії. Без них ви ризикуєте або своїм життям, або гаманцем, бо гроші вилітатимуть у трубу.

Десять панелей потужністю 2,4 кіловата зможуть обігріти до 50 квадратних метрів приміщення

І що ви пропонуєте? Чи є заміна газовому опаленню?

— Було б неправильно категорично стверджувати, що газове опалення — це давнє минуле. Але потрібно мати "запасний варіант". Ми пропонуємо електронагрівальні панелі, які можуть бути встановлені в будь-якому приміщенні. Навіть там, де вже є опалення газом. У прохолодну погоду можна грітися тільки електрикою, а взимку додатково опалювати системою. Панелі з терморегулятором не візьмуть зайвого. При досягненні потрібної температури вони відключаться. Це дасть змогу вибирати між тарифами і не перевищувати наявні чи майбутні ліміти.

Але часом напруга в електромережі слабка. Та й якщо всі сусіди підключаться, то чи витримає навантаження проводка?

— Стаючи споживачем електричної енергії, ви укладаєте договір з її постачальником. Потрібно зайняти чітку позицію: "Я сплачую за послугу — я вимагаю її якість". Можна придбати стабілізатор. Хоча електропанелі не критичні до перепаду напруги, зменшується тільки температура нагріву поверхні. Потужність однієї панелі — всього 240 ват. Із урахуванням часу роботи (8–10 годин на добу) середнє споживання — 80 ват на годину — менше, ніж у звичайної лампочки. Навантаження на мережу буде мінімальне. Адже ви не боїтеся вмикати електричний чайник на 1300 ват або пральну машинку на 2 кіловати? Десять панелей потужністю 2,4 кіловата зможуть обігріти до 50 квадратних метрів приміщення як основне джерело тепла, і до 100 "квадратів" як додаткове.

А як зробити опалення дійсно дешевим?

— Незалежно від джерела енергії, проводьте утеплення приміщення. Це дозволить вам, один раз уклавши кошти, економити на опаленні щомісяця. Поміняйте вікна на сучасні або наклейте теплозахисну плівку, утепліть проблемні стіни. І застосовуйте енергозберігальні панелі та сучасні теплоакумулятори, які дають змогу накопичувати тепло вночі за тарифом, нижчим у 2,5 разу.


Адреса представництва: м. Полтава, вул. Матросова, 4, оф. 307.

Тел. у м. Полтава: 8 (0532) 65 25 70,

8 (050) 304 2 304

Дилерська мережа:

Тел. у м. Кременчук: 8 (0536) 78 20 91, 8 (066) 914 62 04.

Тел. у м. Зіньків: 8 (050) 278 37 33.

Розширюємо дилерську мережу по районних центрах області.

Зараз ви читаєте новину «Отримати тепло без газу? Це реально!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути