понеділок, 17 вересня 2012 06:45

Основою має стати проста і зрозуміла податкова система

Автор: фото з архіву Тараса Кутового
  Тарас Кутовий: ”Гонитва за негайними прибутками має поступитися місцем розуму, далекоглядності та відповідальності перед прийдешніми поколіннями”
Тарас Кутовий: ”Гонитва за негайними прибутками має поступитися місцем розуму, далекоглядності та відповідальності перед прийдешніми поколіннями”

Сьогодні економіку в Україні можна описати трьома явищами. По-перше, це монополія і всевладдя бізнесу, наближеного до влади. По-друге, варварське використання українських ресурсів — землі, надр, інфраструктури. По-третє, експлуатація дешевої робочої сили, якою стали більшість українців.

Замість стимулювати розвиток бізнесу, держава пільгами підтримує або дотує ті підприємства чи галузі, які мають високих покровителів. Відверто збиткові та застарілі з року в рік паразитують на державі, а перспективні напрямки бізнесу при цьому не мають жодних шансів на розвиток і мусять виживати на межі рентабельності.

За такою ж логікою ухвалюють і більшість законів. Шанс бути прийнятим має той, у якому зацікавлений конкретний представник влади. А ті, кому не подобається теперішнє керівництво або хто не хоче добровільно ділитися, постійно перебувають під загрозою податкового та адміністративного тиску.

А найбільше від такого управління страждає малий і середній бізнес. Він сьогодні працює не завдяки, а всупереч зусиллям уряду. Його переслідують, нищать, тиснуть на болючі точки. У таких умовах малий і середній бізнес розвиватися не може. А разом із ним — і середній клас, який традиційно вважають основою економічної стабільності країни.

За оцінками Світового банку, українська податкова система — одна з найскладніших у світі. Посідає 181-е місце із 183 країн — третє з кінця. Оскільки, намагаючись будь-що наповнити бюджет, наші податково-бюджетні органи вдаються до дискримінації та покарань замість  обслуговувати бізнес. Як результат, більшість українців не мають змоги реалізовувати свої економічні права. Вони залишаються бідними, втомленими від роботи й життя у великій і багатій на ресурси країні. Бо бракує сміливості сказати "ні" тому безладу, який панує.

Неефективне управління призводить до того, що замість  розвиватися накопичуються зовнішні та внутрішні борги. Їх колись доведеться віддавати. Це означає, що всі теперішні проблеми перекладають на плечі наших дітей та внуків. Хто хоче, щоб його нащадки відробляли капітали сьогоднішніх "господарів життя"?

Ринкова економіка означає рівні можливості для всіх. Якщо буде вільна конкуренція — будуть задоволені запити споживачів, розвиватимуться інноваційні й енергоощадні галузі, зростатиме конкурентоспроможність держави в сучасному світі. Рівні можливості можуть існувати тільки там, де держава гарантує рівні права й рівний доступ до ресурсів. Де захищають приватну власність, цінують дотримання законів, де діє незалежний суд.

Тому головне завдання сьогодні — внести зміни до законів, щоб спростити процедури ведення бізнесу. Основою сучасної ринкової економіки має стати проста і зрозуміла стимулювальна податкова система. Для цього потрібно скоротити кількість податків і максимально спростити процедуру їх сплати та звітування, суттєво полегшити реєстрацію нового бізнесу.

Надмірний державний сектор економіки відтягує забагато суспільних ресурсів. Він має бути приватизований і модернізований, щоби працювати на людей, а не їхнім коштом.

В авангарді всіх реформ та інновацій є бізнес. Україна — не виняток. Якщо ми хочемо змін на краще, економічного зростання, інвестицій, маємо створити систему стимулів та підтримки українського бізнесу.

Плата за використання природних надр повинна покривати не лише збитки за погіршення екологічної ситуації, а й передбачати інвестиції в розвиток інфраструктури регіонів, де ведуть видобуток.

Економіка має бути соціально відповідальною, ощадливою та спрямованою на підвищення рівня енергонезалежності України.

Державний суверенітет мусить бути одним із базових аргументів у прийнятті довгострокових стратегічних рішень. Ми не маємо права жити сьогодні коштом наших дітей та онуків. Гонитва за негайними прибутками має поступитися місцем розуму, далекоглядності та відповідальності перед прийдешніми поколіннями, чиї стартові можливості повинні бути кращими, ніж у нас.

У цьому полягатиме зміст державної економічної політики в новій Україні — державі, заради побудови якої ми всі маємо об'єднатися.

Більше про Тараса Кутового і його передвиборну програму можна прочитати на сайті kutoviy.com.

Тарас КУТОВИЙ, кандидат у народні депутати України по виборчому округу №151 від партії "УДАР Віталія Кличка", голова наглядової ради "Спілки спасіння села"

Зараз ви читаєте новину «Основою має стати проста і зрозуміла податкова система». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути