Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2007 07:07

Олена Чуб у Голодомор пережила клінічну смерть

Автор: фото з Державного архіву Полтавської області
  Знімків про Голодомор 1930-х років на Полтавщині мало. Принаймні широкому загалу вони не доступні. Це фото використовували в агітаційних цілях — справа внизу напис: ”Геть спекулянтів! Продавай хліб державі!”. Фото Державному архіву Полтавської області над
Знімків про Голодомор 1930-х років на Полтавщині мало. Принаймні широкому загалу вони не доступні. Це фото використовували в агітаційних цілях — справа внизу напис: ”Геть спекулянтів! Продавай хліб державі!”. Фото Державному архіву Полтавської області над

Під час Голодомору 1932–1933 років смерті не реєстрували. Про кількість померлих можна дізнатися лише за  даними переписів. Із 1926-го по 1939 роки населення Полтавської області зменшилося на 414 тис. осіб. Історики кажуть, що тоді вимерла третина всіх селян. Їхню пам"ять вшановують кожну четверту суботу листопада.

84-річна Олена Чуб із села Яреськи Шишацького району запам"ятала Голодомор 8-річною дівчинкою.

— У батька Федора та мами Мотрони нас було дев"ятеро, — згадує Олена Федорівна. — Батько був зажиточний. Мав гектар двору, гектар садка. Були коні, свині, вівці, воли. У 33-му нічого не стало.

За словами Чуб, під час Голодомору в селі залишилися живими одиниці.

— У 32-му був великий урожай, — розповідає Олена Федорівна. — У січні 33-го року людям наказали здати хліб.

Із сусідніх сіл на залізничну станцію в Яреськах щоденно звозили вантажівками зерно.

— На першій машині був флаг і гармошка. Із піснями хліб здавали, бо дуже добре совєтську власть воспріняли, — зітхає жінка. — Через місяць вивозили вже без пісень.

Пригадує, як мололи на муку кукурудзяні качани й пекли хлібці. Як не стало їх — дрібнили кукурудзяне бадилля та їли. У хуторах довкола села за час Голодомору всі вимерли.

Навесні 1933 року в Олени Чуб настала клінічна смерть. Кілька днів вона лежала непритомною.

— У нас чудом лишилася корова, яка родила двох телят. Мені дали молока й організм заработал, — схлипує Олена Федорівна. — На вулицях люди мертві лежали, через них переступали. Я малою підгледіла, як весь хліб звезли в Гоголеве й там палили.

— У травні 1932 року сільські господарства Полтавської області отримали план хлібоздачі. На руки селяни не отримували ні кілограма зерна, — каже історик, викладач кафедри філософії Полтавської аграрної академії Микола Безотосний, який досліджував Голодомор на Полтавщині.

Хутір Силки Чутівського району розкуркулили. Кожен третій його житель помер від голоду. У Машівському районі навколо села Селещина зникли хутори Костівка, Низька, Вакулівка. Навколо Фрунзівки Глобинського району — Василежине, Даниленки, Михайлики. Навколо Павлівки Машівського району — Яловежине, Шевченки.

Збереглися відомості про жіноче повстання в Мелюшках Хорольського району. Бунтівниць розстріляли під час штурму потяга з зерном. Проти хлібозаготівель у Полтавській області виступали села, які заносили на "чорну дошку". Зокрема й Лютеньки Гадяцького району та Кам"яні Потоки Кременчуцького району.

У Полтаві організують ходу зі свічками

У суботу, 24 листопада, о 16.00 хвилиною мовчання вшанують пам"ять загиблих під час Голодомору 1932–1933 років в Україні. На цей час держустанови припинять роботу, зупиниться громадський транспорт. Приспустять державні прапори, обмежать проведення розважальних програм тощо.
На Полтавщині скорботні заходи розпочнуться покладанням квітів до меморіалу "Голодомор-33" у селі Мгар на Лубенщині. Відбудеться піша хода від облдержадміністрації до Успенського собору в Полтаві. Її учасники запалять свічки.
О 17.00 в Успенському соборі відслужать панахиду за померлими.

Зараз ви читаєте новину «Олена Чуб у Голодомор пережила клінічну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути