Ексклюзиви
четвер, 28 червня 2007 07:00

Неврожай на мед спричинила посуха

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Відставний військовий Захар Скляров на пасіці в селі Бугаївка Полтавського району. Півтора року тому він продав свої вулики за 260 грн — по 20 грн за бджолосім’ю. Пасіку завів знову, має 12 вуликів
Відставний військовий Захар Скляров на пасіці в селі Бугаївка Полтавського району. Півтора року тому він продав свої вулики за 260 грн — по 20 грн за бджолосім’ю. Пасіку завів знову, має 12 вуликів

Через спеку у травні та першій половині червня цвітіння рослин минало швидко, нектару в квітках було мало. Бджолярі Полтавщини з першої качки зібрали вдвічі менше меду, ніж зазвичай.

У райцентрі Лохвиця мед продають по 25–30 грн за літр.

— Цього року мед подорожчав на десятку, — каже місцевий 30-річний фермер Олексій Довгальов, який має 15 бджолосімей і невеликий пай землі. — Коли гарна погода, бувало, з вулика накачував по два відра меду. А два тижні тому — лише 10-літрове відро.

Полтавський підприємець Юрій Сенчук тримає магазин "Бджільництво" на вул. Шевченка. Запрошує оглянути його пасіку в селі Бугаївка Полтавського району. Дорогою на трасі Київ–Харків бачимо чоловіка, який продає мед із капота машини.

— То вже не мед, — кидає Юрій. — За годину на сонці він втрачає цілющі якості. Той мед можна вже тільки на медовуху пустити.

На околиці Бугаївки в лісопосадці 40 вуликів. Виходить 88-річний полтавець Захар Скляров, який займається бджільництвом 47 років.

— Пасіку завів через хворобу — в мене була стенокардія. Порадили вживати маточкове молочко. Так і зробив. Ще й досі бігаю, — сміється Захар Данилович. Він — колишній військовий, фронтовик, тримає 12 вуликів. — Я звечора вкидаю дві столові ложки меду в склянку води. Зранку сколочую. Половину випиваю до їди. Другу — перед сном. І знову ввечері заправляю.

Захар Данилович знімає кришку вулика, дістає рамку. Вона порожня. Каже, під час першої качки з кожного вулика взяв 23 кг акацієвого меду, однак вивозив пасіку за 120 км — до Дніпра в село Світлогірське Криничанського району Дніпропетровської області. Потім посуха дісталася й туди. Гарного врожаю не буде.

— Акація згоріла за три дні, — розказує Скляров. — Гречка он вуха попускала, діла не буде, — показує на квітуче біле поле. — Надія зостається на соняшник. Якщо дощів не буде, то й меду не буде.

У Полтаві мед продають по 30 грн за літрову банку вагою 1,4 кг.

— Торік ціна падала й до 16 гривень за літр, — згадує пасічник Юрій Сенчук. — Однак цього року вона навряд чи буде вищою, ніж торішня. Не цінять нині мед. Віддають перевагу шоколадкам.

Сенчук пропонує вдягти бриль із сіткою й зазирнути у вулик.

— Якщо вкусить, треба прикласти змочену таблетку валідолу й випити сто грамів горілки, — каже він. — Або прикласти потертий корінь петрушки.

Зараз ви читаєте новину «Неврожай на мед спричинила посуха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути