четвер, 25 березня 2010 16:36

Нарахували 15 тисяч безпритульних псів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Полтавою ширяться чутки, що хтось труїть бродячих собак.

— У нас на ринку жили восьмеро цуциків, на вокзалі вешталися. А днями їх хтось потруїв, два лишилося, — розказує 57-річний Юрій. Чоловік на ринку Саланг біля Південного залізничного вокзалу довбає кригу. — Мабуть, м"ясо отруєне розкидали. Їх знайшли тут поруч біля дитсадка. Приїхала машина, якісь чоловіки повкидали трупи собак у кузов. Була тут така гарна собачка, маленька. Помісь пекінеса з дворнягою. Казав одній продавщиці, щоб собі забрала. Якби в мене був дім, я б її узяв. Це ж неподобство, собак труїти, хай і бездомних.

Мертвих псів знаходили й на вул. Кондратюка в мікрорайоні Алмазний.

— Ми не знаємо, хто цим займається, але люди дзвонили, повідомляли про такі випадки, — говорить Віктор Пальчик, начальник управління ветмедицини в Полтаві.

За його словами, в обласному центрі близько 15 тис. безпритульних собак, проте точно порахувати їх неможливо.

Протягом минулого року бездомні собаки покусали 148 дорослих і 86 дітей. За два місяці 2010-го ці показники становлять відповідно 17 і дев"ять осіб. Бродячі пси поширюють сказ, лишаї та інші хвороби.

Ходять у м"ясних рядах, чекають подачки

— Собак, звісно, шкода, вони теж живі. Але з ними ж треба щось робити, — говорить 35-річна Тетяна Григорук. Із сином 5-річним Максимом вона гуляє в Корпусному парку в центрі міста. — Зараз у них шлюбний період, бігають зграями. Просто страшно мимо проходити. Особливо на центральному ринку їх багато. Ходять у м"ясних рядах, чекають подачки. А як хтось не побачить і наступить? Покусають же.

Відловлює собак у Полтаві комунальне автотранспортне підприємство N1628. Його керівник Григорій Свириденко відкидає чутки про використання його працівниками вогнепальної зброї чи отрути.

— Зважаючи на розповсюдження бродячих псів, ми створили ще одну, третю спеціальну бригаду, — говорить. — За день ловлять 10–20 тварин, забирають трупи загиблих.

Собак не відстрілюють, а присипляють. Потім вони потрапляють на пункт тимчасового утримання. До 10 діб їх годують, чекаючи, доки не знайдуться нові чи старі господарі.

При зустрічі зі зграєю псів собаківники радять не робити різких рухів. Треба спокійно йти і постійно оглядатися, бо тварини часто нападають ззаду. Особливо небезпечна й агресивна сучка із цуценятами. Пік укусів припадає на весну–літо.

Зараз ви читаєте новину «Нарахували 15 тисяч безпритульних псів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути