Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2010 20:05

Найшкідливіше повітря біля м"ясокомбінату

"Повертаюся з роботи і навпроти кондитерської фабрики дихаю запахом цукерок, — розповідає 40-річна полтавка Наталія. — Чула, натуральні ароматизатори так не можуть пахнути. Це запах шкідливих формальдегідів".

Найрізкіші запахи в Полтаві в районі перетину вул. Маршала Бірюзова і Тевелєва. Там розміщені кондитерська фабрика, олійно-екстракційний завод і м"ясокомбінат. У повітрі змішується запах тухлого м"яса, соняшнику і солодощів.

— До нас періодично звертаються полтавці, котрим дошкуляють ці запахи, — говорить працівниця комунального відділу міської санепідемстанції. — Але якщо запах цукерок людині приємний, то насіння соняшнику смердить задушливо. Проте скарг із цих районів міста не маємо. Останнім часом багато скарг полтавців, які живуть поблизу турбомеханічного заводу. Там людям дошкуляє дим, який утворюється при спалюванні мазуту в котельнях. Закурили димом весь Київський район Полтави.

Фахівці з хімії говорять, запах цукерок не шкідливий.

Змішується запах тухлого м"яса, соняшнику і солодощів

— Біля кондитерської фабрики пахне грушева есенція, — пояснює доцент кафедри хімії та методики викладання хімії Полтавського педуніверситету Юрій Самусенко, 65 років. — Це складний ефір — органічна сполука. Ніякої шкоди від нього немає. Такі отдушки використовуються століттями. Запах від переробки насіння соняшнику також не шкідливий. Усе залежить від концентрації. Якщо людина постійно цим дихає та відчуває, що запах посилився, потрібно скаржитися в санстанцію.

Юрій Васильович говорить, через вдихання такого повітря можуть виникати головні болі.

— Біля м"ясокомбінату запах утворюють сполуки, котрі виникають при гнитті м"яса, — зауважує фахівець. — Вони дійсно небезпечні.

На території підприємств заміри викидів у повітря проводить державна екологічна інспекція в Полтавській області. В інспекції відзначають, не слід вважати, що найбрудніше повітря біля підприємства. Часто дим вітром відносить на кілька кілометрів.

У Полтаві промислову зону місцеві між собою називають "хімічною". Там найдешевші в місті ціни на житло.

Зараз ви читаєте новину «Найшкідливіше повітря біля м"ясокомбінату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути