вівторок, 18 грудня 2007 19:04

Найпопулярніший злочин на Полтавщині - підробка документів

  Тетяна Дейнека: ”Я, як експерт, на всі вбивства заходжу перша — з фотоапаратом та відеокамерою”
Тетяна Дейнека: ”Я, як експерт, на всі вбивства заходжу перша — з фотоапаратом та відеокамерою”

Підполковник міліції 36-річна Тетяна Дейнека 13 років очолює сектор технічної експертизи документів та почерку експертно-криміналістичного центру при обласному УМВС. Вона розповідає про найпопулярніші на Полтавщині підробки документів.


Що найчастіше підробляють?

— Однозначно — гроші. Тепер їх будь-який школяр на кольоровому принтері може зробити. А один підліток із Полтави корявим почерком вписав своє прізвище в посвідчення працівника залізниці в червоній обкладинці й конфісковував у бабусь-торговок соняшникове насіння.

Як відрізнити фальшиві купюри від справжніх?

— Треба завжди дивитися на якість паперу. Він має бути злегка рельєфним, шершавим. На кожній купюрі є водяний знак, який повинен повторювати портрет людини на банкноті.

Яке обладнання використовують у підробках?

— Найрізноманітніше — від оргтехніки до поліграфічного устаткування. Захисну стрічку на російських рублях малюють сріблястим лаком для нігтів або розгладжують і наклеюють ялинковий "дощик".

Які ще підробки документів популярні?

— Паспорти й пенсійні посвідчення. Перші в основному використовують для отримання кредитів у банках. А за чужі пенсійні безкоштовно їздять у міському транспорті. Просто вклеюють свої фотографії й виправляють прізвища. Часто це виходить досить незграбно. Самі кондуктори таких шахраїв і викривають.

Ви досліджуєте лише документи?

— Ні. Я спеціаліст із семи видів криміналістичних експертиз. Серед них — відбитки пальців рук, почерки людей, зброя. Виїжджаю на резонансні злочини. Пам"ятаю, в дві години ночі на новорічний ранок шию сину костюм, і тут дзвінок — викликають на огляд місця, де вбили людину. Довелося їхати. Я, як експерт, на всі вбивства заходжу перша — з фотоапаратом та відеокамерою. Іноді доводиться залазити на горища і в погреби.

Чого найбільше боїтеся в роботі?

— Зробити неправильний висновок. Через нього можуть безпідставно засудити чи виправдати людину. Хоча наші результати ще кілька разів перепровіряються. Це стосується і досліджень відбитків пальців рук, і почерку.

Скільки отримуєте?

— До окладу дають різні доплати за стаж та важкі умови роботи. У середньому за місяць виходить майже півтори тисячі.

Чим займаєтеся у вільний час?

— Я — майстер із бальних танців, люблю танцювати. Граю на акордеоні та саксофоні, з колегами співаю у тріо "Журавка". Виступаємо на фестивалях міліцейських колективів.

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярніший злочин на Полтавщині - підробка документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути