четвер, 03 вересня 2009 18:43

Найлегше працевлаштуватися випускникам профтехучилищ

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Юрій Кудря з обласного Центру зайнятості: ”Невдовзі й на робітничі спеціальності будуть приймати людей із вищою освітою, бо приходять нові технології”
Юрій Кудря з обласного Центру зайнятості: ”Невдовзі й на робітничі спеціальності будуть приймати людей із вищою освітою, бо приходять нові технології”

За останні місяці на Полтавщині безробітних меншає, а кількість вакансій на підприємствах та установах збільшується, каже заступник начальника обласного Центру зайнятості Юрій Кудря, 44 роки.

— Нині на обліку в обласному центрі зайнятості перебуває понад 31 тисяча осіб, — говорить Юрій Олексійович. — Із них майже 12 тисяч — молодь. Причому в деяких районах зараз менше незайнятих громадян, ніж до кризи. Приміром, у Гадяцькому районі не працює 2126 осіб, а в листопаді минулого року було 2251. У Зіньківському — 1413 проти 1472 безробітних.

Чи продовжують підприємства масово звільняти людей?

— У липні промислове виробництво в порівнянні з червнем виросло на шість відсотків. А сільськогосподарське — за сім місяців піднялося на три відсотки відповідно до аналогічного періоду минулого року. Найкритичніша ситуація зі звільненнями була в січні–лютому, зараз їх набагато менше. Ринок праці повільно реагує на зміни в економіці. Через місяць-півтора ситуація ще покращиться.

Кому найлегше працевлаштуватися?

— Людям із професійно-технічною освітою. Бо зараз найбільша потреба в робітничих спеціальностях — малярах, токарях, слюсарях, будівельниках. Таких 1247 вакансій. Яке б найсучасніше обладнання не закупив керівник, без робочих рук воно стоятиме мертвим вантажем. Невдовзі й на робітничі спеціальності будуть приймати людей із вищою освітою, бо приходять нові технології. Працювати на якомусь цифровому станку чи на високоточній лінії випускник ПТУ не зможе. Там навчаються на тракторах 1970–1980-х, а провідні фермерські господарства закупляють імпортну комп"ютеризовану техніку.

А для людей із вищою освітою багато вакансій?

— Є потреба в 835 службовцях. Найбільше вакансій інженерів-електриків, технологів, агрономів, зоотехніків, бухгалтерів, економістів, медиків. Решта — 361 вакансія — для людей, які не мають спеціальної підготовки. Найважче працевлаштуватися жінкам. Вони не можуть працювати на тракторі чи за станком.

Фактична середня зарплата по області становить 1700 гривень

Чи вчасно виплачують допомогу по безробіттю?

— Так. Її виплачують на восьмий день після присвоєння статусу безробітного. Тим, хто звільнився за власним бажанням, через три місяці. Для застрахованих осіб мінімальна виплата допомоги — 500 гривень. Для незастрахованих — 360 гривень.

Яку зарплату пропонують роботодавці?

— П"ята частина роботодавців у своїх даних про вакансію подає нам мінімальну зарплату — 635 гривень. Торік таких керівників було менше. Просто платять у конвертах. А фактична середня зарплата по області зростає. Зараз вона становить 1700 гривень. У липні в порівнянні з червнем вона піднялася на шість відсотків.

До яких громадських робіт залучаєте безробітних?

— Цього року на таких роботах у нас працювали 11,6 тисячі осіб. Більше працювали лише на Донеччині та Луганщині. Прибирали узбіччя, кладовища, робили дрібні ремонти, допомагали людям похилого віку. У нас уперше в Україні психічно хворі за гроші наводили порядки в обласному психоневрологічному диспансері та психіатричній лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Найлегше працевлаштуватися випускникам профтехучилищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути