четвер, 28 серпня 2008 15:54

Найкращі школи Полтавщини

За результатами незалежного тестування, яке проводили цьогоріч у середніх навчальних закладах, найвищий рівень знань у містах Полтавщини показали учні гімназій, ліцеїв та спеціалізованих шкіл із поглибленим вивченням предметів.

"ГПУ" склала рейтинг найуспішніших навчальних закладів Полтави й міст та районів області за результатами тестування з математики, української мови й літератури. Вони оприлюднені на Інтернет-сайті Українського центру оцінювання якості освіти www.testportal.gov.ua.

У містах Полтава, Кременчук, Комсомольськ, Лубни й Миргород, а також у Гадяцькому та Глобинському районах визначили по три навчальні заклади, учні яких отримали найвищі відсотки — від 173 до 200 (8–12 балів).

В обласному управлінні освіти визначення рейтингу навчальних закладів за результатами цьогорічного тестування вважають передчасним.

— Зовнішнє оцінювання не є показником якості освіти, — пояснює заступник начальника відділу загальної, середньої та професійно-технічної освіти Наталія Барбуліна. — Сьогодні ми маємо певні результати. Але поки що не можемо говорити про найкращі чи найгірші школи.

Учнів не ознайомили з тестовими завданнями на початку навчального року.

— Це все проба була. Деякі завдання діти бачили напередодні тестів, — каже Наталія Михайлівна. — Учні по-різному обирали предмети. Залежно від того, який потрібен був сертифікат для вступу. Можливо, хтось обрав не той, який є для нього найкращим. Крім того, у тестуванні брали участь бажаючі, а не всі учні. У дітей не було певного орієнтиру в тому, що вони мають знати і на що розраховувати. Якби тести показали школярам на початку навчального року, вони працювали б над ними протягом року. Отоді можна було б аналізувати результат. На майбутнє, думаю, результати зовнішнього тестування можна було б використати для складання рейтингу. Та сьогодні робити це передчасно.

Барбуліна говорить, що значних відмінностей знань учнів сільських та міських шкіл немає.

— Також я не можу сказати, що є якась суттєва різниця в рівні знань залежно від типу школи — ліцей, гімназія чи загальноосвітня школа. Відмінності, звісно, є. Та про тенденцію говорити не можна.

За результатами навчання студентів декани вузів Полтави виділяють випускників ліцеїв, гімназій і спецшкіл.

— Студенти, які прийшли з ліцеїв та гімназій, мають фундаментальнішу підготовку, — розповідає декан природничого факультету педуніверситету Марина Гриньова, 47 років. — Вони ерудованіші. Особливо з Полтавського ліцею N1. Гарно навчаються на нашому факультеті ті студенти, які закінчили очно-заочну школу при еколого-натуралістичному центрі.

Гриньова говорить, що учні з міста на першому курсі навчаються краще за випускників сільських шкіл:

— Відрив становить десь 15–20 відсотків. На першому курсі всі навчаються посередньо — адаптуються після школи. На другому-третьому студенти вирівнюються. І 85 процентів із них отримують стипендію.

Декан факультету філології та журналістики педуніверситету 49-річний Микола Степаненко різниці між міськими та сільськими учнями, які стали студентами його факультету, не бачить:

— Останнім часом простежується зрівноваження. Принаймні щодо гуманітарної освіти. Різниці між рівнем знань з української мови випускників гімназій, ліцеїв і загальноосвітніх шкіл ми не помічаємо.

Високим рівнем знань виділяються випускники шкіл із поглибленим вивченням іноземної мови.

— Вони справді мають ґрунтовніші знання, ніж учні загальноосвітніх шкіл, — зазначає Степаненко. — А ще є така тенденція, що випускники з поглибленим вивченням української мови йдуть на інші спеціальності. Наприклад, журналістику.

Декан фінансово-економічного факультету Полтавського національного технічного університету Раїса Шинкаренко називає школи, учні яких мають високий рівень знань:

— Це традиційно школи NN3, 31, 31 і 26 Полтави. Гарно навчаються діти з Кременчука, Гадяцької школи-інтернату імені Кочергіна, із Зіньківської спеціалізованої школи N1.



У випускників приватної школи низькі бали

У Полтаві діє дві приватні школи. Школа "Паросток" цьогоріч не брала участі в тестуванні — не було випускників 11-х класів, оскільки заклад перейшов на 12-річну систему навчання.

Випускники приватної школи "Чарівний світ" із поглибленим вивченням іноземних мов тести з української мови склали на 5–8 балів (брали участь сім дітей). Математику здавали четверо учнів. Вони написали на "5" і "6".

— Щось неправильні дані на сайті, — говорить директор школи Анатолій Лещенко. — Одна учениця отримала з математики вісім балів. Учень, що здав на сім, знав на п"ять.

Учні, які написали математику посередньо, отримали Кембриджські сертифікати другого рівня й право на роботу і вступ до вузу без екзаменів у будь-якій країні світу.

Полтавщину визнали лідером за результатами тестування

Під час незалежного зовнішнього оцінювання за позитивними результатами Полтавщина отримала найвищий результат в Україні 81,9%.
— Не завжди результати оцінювання відповідали вимогам на отримання медалі, — говорить заступник голови Полтавської облдержадміністрації 51-річна Надія Мякушко. — Коли підбивали підсумки зовнішнього незалежного оцінювання, то наголошували, що їх результати не лише знання учнів, а й підсумки роботи вчителів-предметників та керівників шкіл.

Зараз ви читаєте новину «Найкращі школи Полтавщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути