пʼятниця, 27 квітня 2007 07:02

Найдешевша нова квартира в Полтаві коштує 170 тисяч гривень

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Ріелтор агенції ”Полтавська нерухомість” Павло Павлій показує на вікна двокімнатної квартири площею 64 квадратні метри на восьмому поверсі нової дев’ятиповерхівки на вулиці Артема, 5 у Полтаві. Це помешкання він продає за 380 тисяч гривень
Ріелтор агенції ”Полтавська нерухомість” Павло Павлій показує на вікна двокімнатної квартири площею 64 квадратні метри на восьмому поверсі нової дев’ятиповерхівки на вулиці Артема, 5 у Полтаві. Це помешкання він продає за 380 тисяч гривень

До кінця року в Полтаві добудують 21 будинок на 2 тис. квартир. За квадратний метр нового житла просять у середньому 5 тис. грн.

Комплекс будинків з"явиться на вул. Бідного в мікрорайоні Левада, у центрі — на вул. Паризької Комуни. Цілі квартали зведуть на вул. Леніна, Жовтневій, Ватутіна, Зигіна. Окремий будинок на 93 квартири будують для правоохоронців на Ватутіна. Полтавський турбомеханічний завод для своїх працівників та на продаж будує 160-квартирний дім на Дослідній, реконструює під житло дитсадок на Пушкіна.

Директор полтавської агенції нерухомості "Палац" 53-річна Валентина Климко каже, що полтавці найохочіше купують однокімнатні квартири на середньому поверсі цегляних будинків. Їхня вартість становить 170–230 тис. грн. Найдешевші в Полтаві нові однокімнатні квартири на околиці в мікрорайоні Браїлки та в приміському селищі Розсошенці. Двокімнатні квартири продають за 200–400 тис. грн, трикімнатні — за 220–600 тис. грн. Чотири- та п"ятикімнатні — приблизно за таку ж ціну.

— Серед наших пропозицій з однокімнатних квартир у новобудовах найдешевші — в районі військового інституту зв"язку. На вулиці Дослідній помешкання на 36 квадратних метрів коштує 170 тисяч гривень. Такого ж розміру на вулиці Артема — 212 тисяч гривень, — розповідає агент Оксана з агентства "Полтавська нерухомість". — За однокімнатну на 40 "квадратів" у районі магазину "Океан" біля 4-ї міськлікарні хочуть 202 тисячі гривень. У мікрорайоні Поділ, на вулиці Леніна, добудовують десятиповерхівку. Там ціна оселі площею 41 "квадрат" становить 207 тисяч гривень.

За перші чотири місяці року в області збільшили будівництво нового житла на 12%. Майже 85% цих новобудов зводять у Полтаві та у Кременчуці.

На придбання житла в кредит банкам треба платити 12–24% річних у гривнях при терміні кредитування 15–25 років.

25-річний Олександр Зощенко хоче придбати в кредит однокімнатну квартиру чи приватний будинок під Полтавою за 125 тис. грн.

— Уже обійшов майже всі банки, — каже Олександр. — Зупинимося, мабуть, на "Правекс-банку". Там дають на 25 років під 11,99% річних. А, наприклад, у "Полтава-банку" — 22%, і лише на п"ять–сім років. Нам, виходить, доведеться переплачувати 187 тисяч гривень. Ще близько 35 тисяч гривень треба віддати за оформлення кредиту, послуги нотаріуса, страхування тощо. Перший внесок — 25 тисяч гривень. Я вже майже два роки працюю без вихідних у салоні мобільного зв"язку. Керівництво пішло назустріч. Дещо й моя наречена Аня докладає. Вона навчається на вчителя, підробляє офіціанткою в кафе.

Менеджер "ПриватБанку" Олексій каже, що під час видачі кредиту звертають увагу на кредитну історію клієнта і його спроможність платити.

— Добре, коли позичальник має постійну роботу й високу зарплату, може зробити початковий внесок, є якась нерухомість під заставу, поручителі, які на момент остаточного погашення ще не досягнуть пенсійного віку, — говорить Олексій. — У такої людини більше шансів отримати кредит.

29-річний Ігор Нанко рік тому купив у кредит нову однокімнатну квартиру площею 40 кв. м у мікрорайоні Левада за 200 тис. грн. Хотів купити в історичному центрі міста квартиру з автономним опаленням. Але там житло було дорожчим на 25 тис. грн.

— Знайомі, які працюють у банку, допомогли взяти кредит без початкового внеску. Бо крутили носом, що на той час не був ще одруженим. Вбачали якусь нестабільність, — каже Ігор. — Кредит узяв на 15 років. Виплачую рівними частинами щомісяця по півтори тисячі гривень. Загалом переплачу 70 тисяч гривень.

Нанко отримує 2,5 тис. грн зарплати. Його дружина Ірина — 1,5 тис. грн. Періодично допомагають батьки.

— Багато грошей витратив на ремонт, бо в"їхав у голі стіни, — розповідає Ігор. — Поміняв сантехніку й усі двері, бо не задовольняла їхня якість. Пластикові вікна нормальні. Ще не купив усі необхідні меблі. Не задовольняє прибудинкова територія. Поряд зводять будинок. Навколо багато піску й розбита дорога.

В агентстві нерухомості "Ваш дім" кажуть, що купити за готівку й оформити квартиру можна за 2 години. Якщо брати в кредит, процедура займе тиждень.

Квадратний метр у колишньому гуртожитку коштуватиме 2500 гривень

У вересні цього року будуть готові до здачі 16 квартир у двоповерховому будинку на вул. Цибаня, 6 у місті Пирятин. Це приміщення колишнього гуртожитку збанкрутілого цегельного заводу. Його торік викупив підприємець Ігор Лукінчук, 44 роки. Він обладнає там чотири дво- і 12 трикімнатних квартир.
— Точну ціну квартири сказати поки що не можу, бо не підраховував, — каже Лукінчук. — Але квадратний метр коштуватиме не менш як 2500 гривень.
Квартири займають 1,5 тис. кв. м. Усе житло продаватимуть.

Олена КІБЛИЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Найдешевша нова квартира в Полтаві коштує 170 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути