четвер, 28 червня 2007 07:01

Найбільше студенти заробляють вантажниками й підсобниками

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Випускниця Полтавського ВПУ ім. Чепіги офіціантка полтавського кафе ”Ахтамар” 17-річна Яна Хоменко подає замовлення клієнтам. На цій роботі вона другий місяць. Доки немає підміни, працює щодня. За зміну заробляє 20 гривень
Випускниця Полтавського ВПУ ім. Чепіги офіціантка полтавського кафе ”Ахтамар” 17-річна Яна Хоменко подає замовлення клієнтам. На цій роботі вона другий місяць. Доки немає підміни, працює щодня. За зміну заробляє 20 гривень

У 17-річного Віктора, третьокурсника полтавського ПТУ-23, у квітні почалася виробнича практика. За спеціальністю облицювальника-плиточника він нічого не знайшов. Трапилася фірма з оптового продажу газованих та слабоалкогольних напоїв. Тепер він нелегально працює вантажником. Практику оформили "липову".

За повний робочий день Віктор отримує 35–40 грн. За місяць — 850–960 грн.

— Живемо вдвох із матір"ю. Зарплата в неї невелика, — каже хлопець. — Хочеться бути незалежним, мати свої гроші. Працюватиму до кінця літа. Потім буду вчитися. А тоді — в армію.

На підприємстві запроваджені штрафи. За запізнення на роботу із зарплати вираховують 10 грн, прогул без причини — 50 грн. Тих, хто приходить напідпитку, штрафують на 50 грн. Переважно це літні вантажники й водії. Із Віктором працює вантажником ще один студент.

Найпопулярніші нині серед молоді в Полтаві професії промоутерів (рекламують товари фірм. — "ГПУ"), офіціантів, вантажників і підсобників на будівництві та ремонтах, кажуть у полтавській кадровій агенції "Мемфіс". Ця фірма пропонує для молоді щоліта понад 500 вакансій.

— За сезон працевлаштовуємо до 300 осіб, — розказує директор "Мемфісу" 47-річний Андрій Петров. — Протягом місяця молодь може попробувати себе на роботі. Якщо вона чимось не підходить, підшуковуємо іншу. За працевлаштування беремо 30 гривень.

Промоутери, наприклад, отримують 5–10 грн за годину, підсобники на євроремонтах і будівництві — від 40 до 70 грн на день, нічні охоронці — від 400 до 800 грн, продавці морозива — 900 грн, вантажники — 1000 грн на місяць.

Є вакансії кур"єрів із доставки пошти, агентів із передплати преси, торгових представників фірм. Пропонують роботу для дизайнерів на комп"ютері вдома.

Більшість студентів шукають роботу через оголошення та за рекомендаціями знайомих.

Наприклад, за оголошеннями пропонують роботу охоронця в магазині "Техноярмарок". Беруть чоловіків, які пройшли строкову службу в армії й не були засудженими. Претенденти мають пройти медкомісію в лікарні обласного управління МВС та одержати сертифікат про належний стан здоров"я.

У кафе "Візаві" офіціантки працюють із 9 ранку до 9 вечора. День відпочивають. Потім працюють цілу наступну добу. Одержують 5% від денної виручки. Виходить до 500 грн на місяць. Увечері дівчат розвозять по домівках. Посудомийкам платять 400 грн на місяць. Працюють вони через кожні два дні. За биття посуду вираховують частину зарплати.

Студентка Полтавської аграрної академії Лілія Оріховська, 19 років, якось на вулиці купила в реалізатора картку поповнення рахунку мобілки.

— Бачу, що робота неважка і постійно можна спілкуватися з людьми. Розпитала в нього, як можна влаштуватися на таку роботу , — каже дівчина, яка потрапила в штат фірми "Мобільний сервіс".

За два місяці роботи продавцем карток Лілія заробила на новий мобільний телефон.

— Удень загалом поповнюю на 50 гривень. Один відсоток проданого — мій, — зазначає студентка.





Молодіжний центр праці посилає вибивати килими

Обласний молодіжний центр праці займається працевлаштуванням молоді.

— Часто люди запрошують молодь сапати грядку, клеїти шпалери, фарбувати батареї, трусити килими, — розповідає менеджер із кадрів молодіжного центру праці 22-річна Ольга Слинько. — Про оплату таких послуг замовники наперед домовляються із самими робітниками. Приміром, за копання 10-метрової траншеї діаметром півметра платять по 30–40 гривень.

Сезонників вигідно брати на роботу

У полтавському товаристві "Нова пошта", що займається перевезенням вантажів та кореспонденції Україною, працюють 23 студенти та учні. Троє з них — кур"єри з доставки пошти, інші — вантажники.
— Ми на роботу сезонників не нарікаємо. Вони самі зацікавлені в заробітку. Вантажники працюють з восьмої вечора до восьмої ранку, отримують від 46 гривень за ніч, — каже менеджер із відбору кадрів Ольга Дмитрюк. — Як прогуляють — знімаємо премію. Кур"єри з доставки кореспонденції зайняті цілий день. Більшість із них — студенти-заочники. Прийшли попрацювати в період літніх канікул. Захотіли — лишилися надалі. Тепер уже отримують повну ставку і процент від обсягу виконаної роботи. Нам вигідно їх брати. Старші й сімейні на такий обсяг роботи й скромний заробіток не підуть.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше студенти заробляють вантажниками й підсобниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути