Ексклюзиви
четвер, 15 січня 2009 15:51

На вечорницях з"їли 60 кілограмів вареників

На вечорницях з"їли 60 кілограмів вареників

13 січня, на Маланки, біля театру ім. Гоголя в Полтаві стоять столи з пустими пластиковими тарілками та макітрами. Біля них дівчата в квітчастих хустках і хлопці у вишиванках і шапках. Черга приблизно з 30 осіб. Усі чекають початку масових гулянь"Новорічні вечорниці".

— А шо — шось будуть роздавати? — запитують люди, що підходять до натовпу.

За останнім столом студентки Полтавського кооперативного технікуму показують, як правильно виліпити вареника.

На сцені співають фольклорні колективи, проводять конкурс на кращу щедрівку і нагороджують учасників шампанським, ковбасою, кавою, цукерками.

— Я в дитинстві любив щедрувати. На канікулах ми з друзями збиралися в моїх бабусі та дідуся в селі Старі Санжари і ходили по хатах місцевих жителів, розказували традиційне "Щедрик-ведрик, дайте вареник", — розповідає заступник мера Полтави Олександр Русін, 37 років. — Тоді за щастя було отримати від когось п"ять рублів. В основному давали 15–20 копійок. Найбільше запам"яталась одна старенька сімейна пара. Самі жили бідно. Але шанували традиції. Завжди пригощали нас якимись випічками та червоними яблуками. І бабуся пригадувала, як вони в молодості ходили з вертепом.

Студенти приносять із технікуму вареники із сиром, картоплею, капустою та грибами. Накладають їх у пластикові тарілки і зверху поливають сметаною. Через кілька хвилин підносять нову партію. До столів стоїть уже триметрова черга.

До столів стоїть триметрова черга

— Тьоть, дай вареника, — кричить 3-річний Вадим Глинський і просувається до столів. Йому в тарілку кладуть п"ять малих тонких вареників. Один наколює виделкою і кладе до рота. Бабуся питає: "Із чим?" — Зі сметаною, а всередині нічо немає.

60 кг напівфабрикатів вареників для свята надала фірма "Щедров". А варили їх у технікумі.

До сцени викликають охочих проявити свою богатирську силу. Четверо сміливців по черзі піднімають 24-кілограмові гирі. Двоє з них — по 30 разів. Тоді перетягують канат. Перемагає 22-річний учень Полтавського профтехучилища N10 Володимир Шишкін. Йому вручають торт.

— Я б іще разів зо двадцять підняв, — хвалиться юнак. Його після 30-го підняття зупинив ведучий. — Буде чим із друзями в гуртожитку посвяткувати!

Працівники мережі побутової техніки "МКС" проводять "крейзі-олімпіаду". Охочі грають у дискобол — рачки і задки кидають комп"ютерні диски в розібрані монітори, метають клавіатури, піднімають штанги із системних блоків. Учасників конкурсів нагороджують чашками, ложками, футболками, талонами на знижки, картами пам"яті, веб-камерами, фенами.

10-річна Карина Яременко з Полтави за конкурсами спостерігає збоку біля сцени. Обома руками вона пригортає до себе голуба.

— Я живу тут неподалік. Іду на свято повз дитсадок, бачу він сидить — зіщулився і не ворушиться, лапки замерзли, — показує. — Мама дозволила принести його додому, щоб відігріти. Жаль, що в нас клітки немає. Із картонного ящика зробимо.

Сім"я Яковенків із Полтави фотографується в декоративних санях із Дідом Морозом і ростовою лялькою із головою бика. Така послуга коштує 15 грн. З одним із персонажів — 10 грн.

Завершуються гуляння дискотекою і танцювальними конкурсами.

Зараз ви читаєте новину «На вечорницях з"їли 60 кілограмів вареників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути