Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2011 05:00

На свій бізнес треба 25 тисяч гривень

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Дівчина приміряє кофтину на центральному ринку Миргорода у контейнері підприємця Марини Ребрик
Дівчина приміряє кофтину на центральному ринку Миргорода у контейнері підприємця Марини Ребрик

Підприємець 24-річна Марина Ребрик із Миргорода орендує торгове місце на базарі. Понад місяць продає жіночий одяг. Аби розпочати власну справу, зібрала 40 тис. грн. Допомогли батьки, частину позичила. Спочатку багато спілкувалася із досвідченими продавцями, кілька місяців працювала реалізатором.

Кілька жінок роздивляються бірюзову блузку. Притуляють до тіла, про щось сперечаються. Одна запитує у продавщиці ціну. Довго торгується. Нарешті, повагавшись, купує.

— Підприємцем стала не від доброго життя. — говорить Марина. — Я технік-технолог, закінчила керамтехнікум. Варіантів працевлаштування за спеціальністю не було. Працювала офіціанткою на курорті. У кінці квітня оформилася як підприємець. Узяла в оренду на центральному ринку контейнер. Торгую футболками, блузами, сарафанами.

За послуги, податки та патент Марина платить близько 1 тис. грн на місяць. Товар возить із Одеси. Націнку робить не більше 50%.

Більшість молодих підприємців, які після вузу відкрили власну справу, кажуть, бізнес без великого стартового капіталу розпочати реально. Можна взяти у банку кредит на невелику суму. Його не так складно повертати. Багато хто позичає гроші в родичів.

— Прибуток обов'язково буде, але на все потрібен час, — говорить Марина Ребрик. — Я зрозуміла, якщо йдеш у торгівлю, працювати треба з перевіреними оптовиками. Коли бачать, що ти новачок, можуть підсунути ширпотреб за ціною якісного одягу. Продати речі з браком.

25-річний Іван Борсук із Гадяча мріє про власний комп'ютерний бізнес. Аби зібрати гроші на справу допомагає людям вигідно купити техніку.

— Після навчання працював системним адміністратором, — ділиться Іван. — Поміг знайомому купити ноутбук за 6 тисяч. Той почав кричати, що поганий дуже. Так я його в другий магазин запросив і показав, що ми купили кращий. Він задоволений був, у ресторан мене повів, та ще й 500 гривень дав. Тоді я подав оголошення в місцеві газети та розмістив їх на рекламних щитах. Написав, що допоможу вигідно придбати техніку. Домовився з магазинами в Полтаві, щоб дали свої прайс-листи. Коли звертаються люди, я аналізую, для чого їм потрібен комп'ютер або ноутбук. Кажу ціну. Після цього зв'язуюся із магазином, той відбирає товар.

Полтавець 25-річний Юрій переконаний: власний невеликий бізнес реально розпочати зі стартовим капіталом у 20–25 тис. грн.

— На ці гроші можна відкрити ларьок або невелику фірму з надання певних послуг, — розказує. — Я працюю з 15 років. Заробляв на будівництві, потім був промоутером, роздавав рекламні листівки. Знайома покликала в рекламний бізнес. Займався виготовленням рекламної продукції для відомих фірм. Криза найбільше вдарила по рекламі. За якийсь час бізнес збанкрутував. Зараз знову хочу відкрити справу. Вироблятиму харчі.

Юрій каже, головна складність для підприємців-новачків — добір персоналу.

— Студенти — дешева робоча сила, але працюють не на повну. Треба шукати досвідченіших працівників. Молоді підприємці швидко зникають, бо зразу хочуть отримувати великі прибутки. Витрачають гроші на себе, а не вкладають їх у розбудову справи.

У школі молодих підприємців "Молодь обирає бізнес" кажуть, успішну справу вдається розпочати з другої або третьої спроби.

— Із першого разу в більшості нічого не виходить, — розповідає директор обласного молодіжного центру праці Анатолій Безпалюк, 25 років. — Людина лише встигає зрозуміти, її це справа чи ні. Той, хто не зупиняється та пробує себе в бізнесі знову, неодмінно досягає успіху. Грошей для власної справи багато мати не потрібно. Головне, як кажуть у народі, — чуйка, відчуття, коли можна йти на ризик.

Зараз ви читаєте новину «На свій бізнес треба 25 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути