вівторок, 15 січня 2008 16:12

На неприбраних угіддях завелися гризуни

— Зрозуміло, що частина озимої пшениці померзне, бо снігу немає. Рослини стоять незахищені, — каже Геннадій Головін, генеральний директор ТОВ "Інтерагросервіс" у селі Стасі Диканського району. Він засіяв 500 га поля.

У грудні-січні температура була до -20°С.

— Озима пшениця у задовільному стані, — розповідає Вадим Гузьома, 31 рік, начальник інспекції захисту рослин Полтавського району. Температура була не нижче мінус одинадцяти градусів, а критичною вважають мінус шістнадцять. Бажано, щоб випав сніг хоча б два сантиметри. Тоді посіви витримають мінус двадцять.

Якщо шар снігу матиме 10 см, то 30-градусний мороз не становитиме загрози.

— Там, де озимий ріпак викинув чотири-п"ять листочків, морози для нього критичні, й він може вимерзнути, — припускає Гузьома. — Для рослини з вісьмома листочками холод не страшний.

Точні результати стану озимих фахівці знатимуть наприкінці зими. Тоді вони відбиратимуть моноліти (зразки рослин із землею. — "ГПУ"). Їх пророщуватимуть у теплі та дивитимуться на динаміку росту.

Гризунів на полях у цьому році мало.

— Гризуни розмножуються там, де на полях лежать залишки кукурудзи і пшениці. Потім переходять на озиму пшеницю. Та стан не критичний, — запевняє начальник інспекції.

Минулої осені по господарствах області засіяли 381 тис. га озимини. Пшениця від січневих морозів не постраждала, каже заступник губернатора Полтавщини Володимир Андрієнко.

Зараз ви читаєте новину «На неприбраних угіддях завелися гризуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути