Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 20:11

На фільм про Богдана Хмельницького мало ходять

  Кадр із фільму
Кадр із фільму

Другий тиждень у Полтаві показують майже двогодинну історичну трилогію 79-річного київського режисера Миколи Мащенка "Богдан-Зиновій Хмельницький".

Знімала державна кіностудія ім. Довженка. Загальноукраїнська прем"єра відбулася 8 травня — у день 360-річчя початку Національно-визвольної війни 1648–1657 років. Стрічку планували 12 років, знімали — сім, уривками. Була навіть дворічна перерва. Зйомки велися на державні кошти, тому й затягнули з прем"єрою. "Сирий" варіант презентували до цього на кінофестивалі "Молодість". Потім хотіли зняти серіал. На "Хмельницького" витратили 12 млн грн бюджетних грошей.

Мащенко сказав, що це його остання робота. Він іде з кінематографа. Перша стрічка режисера — "Як гартувалася сталь" за романом Миколи Островського.

На інтернет-сайтах активно обговорюють новий фільм. Пишуть, що гроші викинули на вітер. Нарікають на пафосні промови акторів, на те, що сцени баталій зняті з одного ракурсу. В основному на перегляди йдуть, бо стрічка вітчизняного виробництва. Її також покажуть у дубляжі в Росії. Зробили субтитри англійською. Компанія "Оболонь" почала розкручувати картину, випустить 150 тис. ліцензійних DVD-дисків.

У фільмі відображено епізод війни — битву під Збаражем. Козацьке військо взяло в облогу містечко. Польська шляхта під проводом Яреми Вишневецького опинилася в пастці: закінчилися харчі, почався мор, хвороби. Хмельницький постає перед непростим вибором — здобути дорогою ціною перемогу над Польщею, затопивши Україну кров"ю, або погодитися на принизливі і вкрай невигідні умови мирної угоди. Режисер показав гетьмана великим полководцем і стратегом з його людськими недоліками, слабкостями, страхами і проблемами.

На головну роль запрошували Богдана Ступку. Той відмовився, бо мав пропозицію зіграти в іншому фільмі Івана Мазепу. Хмельницького він уже грав. Натомість у стрічці знявся в ролі сина гетьмана Тимоша 40-річний Остап Ступка. За сюжетом він відрубує руку коханцеві зрадливої другої дружини батька і вбиває її саму. Хмельницького зіграв актор столичного театру ім. Франка Володимир Абазопуло, 56 років. Еротичних сцен у картині немає. Режисер свідомо їх оминав.

Полтава, кінотеатр "Колос", до 28 травня. Квитки 12–25 грн.

Зараз ви читаєте новину «На фільм про Богдана Хмельницького мало ходять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути