Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 06:00

"На базарі все вдвічі подорожчало"

На Полтавщині до Євро-2012 біля трас прибирають стихійні ринки.

У Хорольському районі переносять стихійний ринок на трасі Київ — Харків. Існував понад 10 років.

На базарі торгують 15 людей. Стоять під металевими навісами. Продають домашню ковбасу, кров'янку, гарячу випічку. Дехто пропонує овочі, фрукти та кераміку. Поряд ресторан "Супутник". Новий ринок хочуть збудувати через дорогу, за 100 м од стихійного, за корчмою "Старий млин".

— На стихійному удобно скуплятися, — говорить 38-річна Наталія з Хорола. — Люди вийшли з машини, купили шо нада й далі поїхали. І ціни десь на 5 гривень нижчі, ніж на інших базарах, бо за місце ніхто не платить.

Дехто з продавців відмовляється йти на нові місця.

— На новий базар не йтиму, хай мені що хочуть роблять. І дорогу тут переходить страшно, машин стільки, що зіб'ють і не замітять. Так що ходитиму тут, даже як нікого не останеться, — каже 55-річна продавщиця з Хорола, себе не називає. — Увечері наготовлю пирожків із картошкою, м'ясом, капустою. А ранком іду продаю. За день заробляю до 100 гривень. У нас усі продукти качєствєнні, без хімії.

Хорольський міський голова 46-річний Ігор Свириденко говорить, ринок переноситимуть навесні, коли сюди дійде будівництво траси. Якщо цього не зробити, базар заважатиме проїзду техніки.

— Зараз оформляю документи на землю, — розповідає власник нового ринку Олег, 25 років. Прізвище просить не називати. — Збудую парковку для машин і дальнєбойщіков, душ, туалет, маленькі їдальні. Поряд поставлю павільйони для торгівлі. Про суму за містове ще не думав, але вона буде в межах розумного, щоби були помірні ціни й сільські люди могли нормально заробляти.

У Полтавській облдержадміністрації кажуть, спеціально для нового ринку збудують пішохідний перехід над дорогою.

Загалом по області перенесуть 15 великих стихійних базарів.

— Маємо доручення до Євро-2012 прибрати всі стихійні ринки на трасі Київ — Харків — Довжанське, — пояснює В'ячеслав Россоха, 39 років, з управління з розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва в Полтавській області. — Також це потрібно зробити, бо стихійні ринки ніхто не контролює. Товари можуть бути поганими, на них осідають важкі метали з вихлопних газів автівок. Людей не розганяємо. Розумієм, що вони з тої торгівлі живуть. Такі ринки місцева влада своїм коштом переносить в інше місце. Якщо такого немає, впорядковує там, де стоїть. Робить нормальні торгові ряди, організовує перевірку товарів на якість. Наприклад, минулого року вже перенесли ринки в Миргороді та Шишаках. Тепер зондуємо ринок на Козельщинському залізничному переїзді. Далі підемо по Глобинському, Кобеляцькому районах. Люди чинять супротив, бо звикли до своїх місць або не хочуть оформлювати договори і платити містове.

Шишацький ринок перенесли з центру на околицю селища торік у серпні. Міська влада не знайшла іншого місця. Перетворили на комунальний. За місце беруть 4,8 грн.

— На старому ринку продавало багато людей, — каже 47-річний Юрій Осауленко з Шишаків. — Щоп'ятниці практично був перекритий центр селища. А там всі важні установи, банк, аптека і автостанція. Тому його на кілометр перенесли. Стоїть на асфальтованій площадці колишнього підприємства "Сільгосптехніка". Уже звик, що він на іншому місці.

Багато місцевих нарікають, доїхати до ринку неможливо, територія необлаштована, через високу орендну плату зросли ціни на товари.

— Доки базар у центрі стояв, скуплялася. Було, біжиш на роботу, а по дорозі туди заскочиш. Тепер далеко, — розказує місцева 58-річна Валентина Флорєску. — Транспорт туда йде проходящій, остановки немає. Пенсіонери добираються велосипедами або пішки. А в кого машина є, їдуть у Полтаву скуплятися. Кажуть, на ринку все вдвічі подорожчало.

Через обмаль покупців дехто перестав торгувати.

— Ринок житиме, якщо пустить регулярний автобус, щоб селяни по-чєловєчєскі добиралися, — говорить підприємець Лариса Жайворонок, 50 років. — Бо зараз місця тимчасові, лотки й палатки. Але провели каналізацію, воду і худо-бєдно світло.

Зараз ви читаєте новину «"На базарі все вдвічі подорожчало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути