четвер, 25 березня 2010 16:38

Молоко приймають на 50 копійок дешевше

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  На міні-ринку біля магазину ”Україна” в Миргороді торгують молоком жителі навколишніх сіл, переважно із Комишні. Кажуть, що здають переробникам інваліди, пенсіонери та ті, хто сам не може вивезти молоко на продаж
На міні-ринку біля магазину ”Україна” в Миргороді торгують молоком жителі навколишніх сіл, переважно із Комишні. Кажуть, що здають переробникам інваліди, пенсіонери та ті, хто сам не може вивезти молоко на продаж

Молокопереробні підприємства Полтавщини змовилися та в один день знизили ціни на прийом молока від населення. Ціни поміняли з 1 лютого. Зараз приймають по 2 грн. Раніше воно було на 50 коп. дорожче.

"Гадячсир" з минулого року не розрахувався зі здавачами молока з Довгалівки, Черевок Миргородського району.

— Є люди, котрі ще торік здали на це підприємство до тонни молока. А гроші і по сьогодні не отримали, — каже Черевківський сільський голова Юрій Нерода. — Адміністрація заводу обіцяла розрахуватися. Досі борг висить.

Селяни скаржаться, із настанням весни переробні підприємства монопольно встановлюють низькі ціни на молоко.

— Тримаємо дві корови. Чоловік 500 рублів получає. У нас два студенти, їх треба вивчити, — пояснює 39-річна Марія Рублінська із Хорошків на Лубенщині. — Виживаємо за рахунок молока. Ціна, яку виставляють, — дуже занижена.

На Миргородщині за останні три роки через низькі ціни на продукт кількість корів у приватному секторі зменшилася із 6 тис. до 4,5 тис. голів.


Там, де села великі та гарні під"їзні шляхи, часто виникає конкуренція між заготівельниками молока.

— Люди скаржаться, що їх, ледь не погрозами примушують здавати молоко конкретним заготівельникам, — розповідає 59-річний Володимир Ярмич з інспекції якості та формування ресурсів сільгосппродукції в Миргородському районі. — Певні заготівельники хочуть витіснити конкурентів з молочного ринку.

У населення якісніше, ніж у сільгосппідприємств. Люди не застосовують біодобавок

Каже, молоко в населення якісніше, ніж у сільгосппідприємств. Люди не застосовують біодобавок. Годують луговим сіном, дають макуху, дерть.

— Ми постійно перевіряємо молоко у приватному секторі. Середній процент жиру — 4,2 при нормі 3,4. Доплачувати мають 47 копійок за літр. Але цього не роблять, — зауважує Ярмич. — Переробники часто занижують вміст жиру.

Мешканці району писали листи в антимонопольний комітет.

— Направили листа, що переробники в один день поміняли ціни. Але відповіді так і не отримали, — говорить Володимир Ярмич.

Фахівець бачить вихід, аби селяни створили кооперативи здавачів молока. Щоб ті укладали договори з підприємством, яке запропонує вигіднішу ціну.

Молоко в селян Миргородського району беруть шість молокопереробних підприємств області. До 70% закупленого молока припадає на підприємства з Лубен, Пирятина і Білоцерківки Великобагачанського району.

В області працюють дев"ять молокопереробних заводів.

"Розводить водою. Із трьох літрів здає п"ять"

— Своя корова ще не розтелилася, хотіла молоко купувати в сусідки, — розповідає 48-річна Валентина Петрівна з Глобинського району, просить не називати прізвище й село. — Вона погодилася. А потім каже мені, мов, вибачай, але тобі продавати мені не вигідно. Сусідка розводить його водою. Із 3 літрів здає 5. Щоб густина була високою, у нього добавляють сіль, воду зі пральним порошком, коров"ячу сеч. Молочники спочатку їздили з чайною ложкою і пробували молоко біля кожного двору. Як сказали, що туди мішають, не те що пробувати, нюхати перестали. Коли молоко довго піниться і пінка прилипає до чашки, значить з милом чи пральним порошком. За інше не знаю.

Зараз ви читаєте новину «Молоко приймають на 50 копійок дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути