Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2010 17:49

Маніяк підпалив вісім квартир

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Полтавка Євгенія Соколова показує обгорілий під’їзд на Жовтневій, 46
Полтавка Євгенія Соколова показує обгорілий під’їзд на Жовтневій, 46

У ніч на суботу, 20 листопада, у центрі Полтави горіли вісім квартир. 33-річний полтавець зумисне підпалював вхідні двері і спостерігав з вулиці, як гасять пожежі.

— У суботу дружина прокинулася о п'ятій ранку, почала збиратися на роботу. Вона — реалізатор на ринку. І тут побачила, що з-під вхідних дверей у квартиру валить дим, — пригадує 62-річний Євген Ситнік, мешканець будинку №46 на вул. Жовтневій, що навпроти облдержадміністрації. — Відкрила двері, як закричить. Вогонь вищий неї пахкотить, дим валить. Я вскочив. Тазиками воду з ванни набираємо. Такого налили. Перший поверх у воді стояв. Сусіди повиходили, кажуть в іншому під'їзді ще одна квартира горить. Там живе 82-річна бабуся. Якби не люди, вчаділа би. Їй викликали "швидку".

Днями Євген Романович поміняв двері, проводку. Витратив більше як 3 тис. грн.

— Син ходив у жек, аби зробили ремонт у під'їзді, — показує рукою на чорні закопчені стіни. — Кажуть, грошей і робочих у них немає. Уже 20 років цей під'їзд ремонту не бачив. Живуть одні пенсіонери.

Перед кожним підпалом злочинець телефонував пожежникам.

— Казав, аби брали багато води і виїжджали, — розповідає Віталій Шкаревський з Головного управління МНС області. — Підпалював килимки чи оббивку дверей. Єдиний спосіб вберегтися — закривати двері під'їзду від чужих.

Вранці правоохоронці затримали винуватця пожежі.

— Палій виріс в інтернаті. Туди його з братом віддала мати. Їхній батько помер від горілки. Після восьмого класу працював на заводі, отримував копійчану зарплату. Попався на першій грабіжці, відсидів шість років, — розповідає про затриманого Володимир Пасічко із Київського райвідділу міліції. — Мати погрожувала, що вижене з хати, якщо він знову крастиме. Слова дотримала. Син бомжував, жив на горищах багатоповерхівок. Потім зійшовся з дівчиною. Її батьки довідалися про кримінальне минуле майбутнього зятя і вигнали його.

Вперше підпалив 2007 року — хотів пограбувати гараж, та не зміг у нього залізти. Спересердя підпалив двері. Таке заняття сподобалося. За кілька місяців спалив 28 дверей до квартир і гаражів. Комісія визнала його психічно здоровим. Провів у тюрмі ще три роки. На волю вийшов два місяці тому.

— "Того вечора випив горілки і вирішив "поприкалуватися". Мені подобається, як воно горить", — переповідає слова палія Володимир Сергійович. — "Люди бігають, пожежники приїздять, усі в шоці, очі аж вилазять. Ну а мені все по приколу — дивитися, як вони бігають, намагаються руками загасити, а воно ж іще більше горить. А я стою знизу і сміюся".

Дії злочинця розцінюють як хуліганство. Йому загрожує позбавлення волі від двох до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Маніяк підпалив вісім квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути