Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2010 16:47

Люди не хочуть ділити землі кінного заводу

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Президент України Віктор Янукович скасував указ свого попередника Віктора Ющенка про приватизацію Дібрівського кінного заводу в селі Дібрівка Миргородського району. Раніше землі заводу хотіли розпаювати між місцевими жителями.

Три роки тому президент дозволив приватизовувати майно заводу та сільгосппідприємства ім. Іваненка в селі Петрівці на Миргородщині.

— Жителі села Петрівці до нас делегаціями почали ходити, — розповідає голова Миргородської райради Павло Кандиба. — Зараз продовжують звертатися. У Дібрівці була інша ситуація. Колись на зборах хтось із місцевих пропонував приватизувати землю заводу, але пропозиція не пройшла. Зараз не знаємо, чи скасування указу стосується лише Дібрівки, чи Петрівець також.

Дібрівський кінний завод заснував у ХІХ ст. князь Дмитро Романов. Хотів створити розплідник верхових і рисистих коней. У радянські часи на заводі створили кумисну ферму. На ній розводять племінних вагових коней. До 40 т кобилячого молока постачають на курорти в Миргород.

2001 року кінний завод приєднали до підсобного господарства в селі Петрівці, яке належить Державному управлінню справами. Хотіли так заволодіти кіньми, але працівники заводу виступили проти приєднання. Тоді підприємство спробували обанкротити через Міністерство аграрної політики.

До 40 тонн кобилячого молока постачають на курорти

— У нас люди проти розпаювання, — пояснює Дібрівський сільський голова Світлана Лабунець, 50 років. — Не хочуть, аби землю роздали та люди лишилися без роботи. Останні роки тільки й воюємо, щоб роз"єднатися з господарством у Петрівцях і самим хазяйнувати.

Місцеві говорять, що кінний завод знову можуть спробувати передати Державному управлінню справами, але на цей раз уже повністю.

Зараз на заводі працюють півтисячі осіб. На 15 тис. га землі займаються рослинництвом і тваринництвом. Тримають близько 400 голів коней трьох порід — орловської, російської (рисисті) та новоолександрівської (ваговози).

Зараз ви читаєте новину «Люди не хочуть ділити землі кінного заводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути