Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2007 07:00

Леоніда Бразова звинувачували у замаху на Сталіна

Полтавська облрада заснувала обласну премію імені письменника Леоніда Бразова. Її присуджуватимуть за утвердження духовності в сучасній українській літературі в номінаціях: поезія, проза, драматургія, публіцистика, критика і літературознавство. Письменникам вручатимуть по тисячі гривень.

— Від народження мій батько мав прізвище Дудченко, — говорить донька письменника, доцент Полтавського педуніверситету Лариса Безобразова. — Після смерті рідного батька його всиновив вітчим Петро Безобразов. Псевдонім "Бразов" з"явився випадково. На війні вірш для друку в газету батько передавав через телефоніста. Той недочув прізвище. Тож і вийшов "Бразов".

Письменник написав 20 томів прози. Книги Бразова вийшли загальним тиражем понад 700 тис. примірників.

— Коли батько навчався в інституті народної освіти (нині Полтавський педуніверситет. — "ГПУ"), — розповідає донька, — його посадили у в"язницю за український буржуазний націоналізм. Звинуватили в підготовці замаху на генерального секретаря Компартії СРСР Йосипа Сталіна й голову президії Верховної Ради СРСР Михайла Калініна. За ґратами почав складати власні твори. Через рік його амністували.

На війні 1944 року Бразову відірвало ступню. Хірурги 7 разів вкорочували ногу, ампутували до коліна. Після війни Леонід Бразов працював в місцевих газетах. 1965 року вступив до Спілки письменників, перейшов на творчу роботу, постійно друкувався в газетах. Помер десять років тому в 80 років. Його ім"ям названо вулицю в Полтаві.

Премію імені Леоніда Бразова вручатимуть 9 листопада, у День української мови та писемності та день його народження.

Зараз ви читаєте новину «Леоніда Бразова звинувачували у замаху на Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути